StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKI BARITON S OSJEČKOM ADRESOM O KULTURNOM ŽIVOTU U GRADU, GLAZBI, DISKRIMINACIJI I TURISTIMA

VLAHO LJUTIĆ Grad je puk'o ima tri-četiri godine, ne zanimaju strance bankomati, nego ljudi

14. kolovoza 2019. - 18:46

Nedavno je nastupao u Sjevernoj Makedoniji, bio je intendant i prvak HNK u Osijeku i da je angažiran u kazalištu ove godine bi slavio 40 sezonu. Iza sebe ima više od 50 baritonskih uloga, nastupao i na Dubrovačkim ljetnim igrama – riječ je o doc. art. i magistru muzike Vlahu Ljutiću. Iako je otišao u zasluženu umjetničku mirovinu, njegova umjetnička karijera još traje, a na pola radnog vremena predaje na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Inače, ovaj Dubrovčanin s osječkom adresom nesuđeni je ekonomist. Napustio je ekonomski fakultet, počeo učiti pjevanje kod profesorice Mirke Padovan, a diplomirao je u klasi Vladimira Ruždjaka.

Među prvim velikim angažmanima mu je uloga Levija u operi „Nikola Šubić Zrinjski“, a onda je preuzeo i naslovnu ulogu koju je otpjevao pred dubrovačkom publikom na gostovanju 2009. u Gospinom polju. Oko 200 puta nastupao je u ulozi hrvatskog bana, a ostvario je i nekoliko režija. Cijeli život uči, ali tri mjeseca ljetuje u rodnom gradu, gdje je odvojio vrijeme za razgovor za Dubrovački.


OSIJEK JE MALO DISKRIMINIRAN GRAD

 

Postoji li nešto što ste tijekom karijere preferirali?

Mene kao pjevača je moj glas smjestio na jednu poziciju, to je taj 'brillante baritone', spinto-bariton, mladoherojski bariton. Stasom sam odgovarao, a i glumački sam se prilično dobro snalazio. To vas na neki način definira, a ja sam uglavnom sve pjevao: i u opereti i u mjuziklu tako da sam se jako naradio - svih uloga. Doduše, većina moje karijere odvila se u Osijeku koji je, ne znam zašto, malo diskriminiran grad, ali posao je svugdje isti.
 

Slavonci dolaze u Dubrovnik, a vi ste napravili obrnuti put?

Ne želim biti 'odvjetnik Slavonije', ali sam gore proveo previše godina da ne bi mogao reći da je to fini kraj gdje žive fini ljudi. Ali nema posla. Nekoliko mladih ljudi koji su ovdje konobarili, recimo po Stradunu, ja sam doveo. Jedna mlada konobarica iz Slavonije mi je jednom dok sam šetao psa prišla i rekla da me poznaje. Dolazila je na moje predstave u Osijek.


Jeste čuli za ovaj nemili događaj u Pilama? Napadnuta su dva Slavonca...

Čuo sam i to treba riješiti, a napadače drastično kazniti. Mogu postojati nesporazumi, ali ići toliko daleko?! Pogotovo prema tim mladim ljudima su se ovdje mnogi vrlo bahato ponašali, kao roblje su služili. Naravno da...

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika! 

 

19. travanj 2024 20:15