StoryEditorOCM
KulturaU OSMOJ LAĐI LAZARETA

U NOVOM PROSTORU I NA ROĐENDAN DAVORA MOJAŠA Lerovci premijerno izveli predstavu "Sivo na golubove"

Piše PSD.
1. kolovoza 2019. - 01:19

Dok je Lovrjenac po četvrti, reprizni put bio poprište „hamletovanja“ u sklopu sedamdesete 'dubrovačko-ljetne festivalske sezone', u novoobnovljenoj osmoj lađi Lazareta članovi Studentskog teatra Lero premijerno su u sklopu Dana otvorenih vrata Lazareta a kao dio programa "Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika“ izveli igrokazni recital „Sivo na golubove“ u režiji Davora Mojaša.

- "Sivo na golubove" naslov je predstave koja bi slijedom scenskih slika, prizora, izgovorenih i odigranih fragmenata dubrovačkih autora ali i citata i odabranih zapisa željela progovoriti o Dubrovniku danas, gradu obvezujuće kulturne, književne i dramske baštine ali i suvremenih destinacijskih, turističkih i drugih izazova kojima se Grad prepoznaje i nudi. Naslov "Sivo na golubove" stih je iz pjesme "Hranjenje kamenja" Milana Milišića. U ovom igrokaznom recitalu govore se tekstovi: "Balada o Jozovoj butizi", "Hranjenje kamenja", Milan Milišić (1941.-1991.); "Epigram", Ruđer Bošković (prijevod dr.Ivica Martinović, interpretacija Miše Martinović); pjesma "Protiv dubrovačkog plemstva" Mario Caboga (1505.-1582.), prijevod Rafo Bogišić, stoji u popratnom tekstu.



Tijekom predstave jasno i glasno se čuo glas glumačkog barda Miša Martinovića za razliku od „Hamleta“ gdje je potisnut na razinu 'pozadinskih šumova'. Također, treba reći kako je ovo ujedno bio povratak Lerovaca u njihove nove prostore i to – doslovno – u velikom stilu. Ne samo da je Lerova pozornica sada veća, nego se nakon dugo vremena povećao broj Lerovaca pa ih je ovom prilikom glavom i bradom bilo ni manje ni više nego deset! To su: Jasna Held, Ksenija Medović, Zvončica Šimić, Ana Petrović, Melko Dragojević, Rela Petric, Mislav Stanković, Katarina Ruščić, Paula Japunčić, Dario Gverović. U gradu u kojemu se nažalost prečesto čini da broj noćenja i dolazaka predstavlja alfu i omegu uspjeha, utješno je, štoviše, ohrabrujuće je konstatirati i povećanje broja zainteresiranih za aktivno sudjelovanje na području kulture ili u ovom slučaju povećanje glumaca-amatera! A i publika je bila brojna!

Ksenija Medović potpisuje kostimografiju i scenografiju, za oblikovanje svjetla i tona zaslužan je Antonio Ljubojević, a za realizaciju scene i tehničko vodstvo Mato Brnjić, tonsku montažu priredio je Viktor Lenert, realizaciju kostima Ozrenka Kaliterna, a grafičko je plakat u svom prepoznatljivom stilu oblikovala Nora Mojaš.



I kako kažu u reklamnim spotovima – „ali to nije sve“. Ta se krilatica, a krilatice u posljednje vrijeme doživljavaju uspon na ljestvici popularnosti na dubrovačkoj kulturnoj sceni, u potpunosti se nalazi u suglasju s premijerom ovog scenskog projekta u izvedbi Lerovaca. Naime, njihov redatelj, voditelj, savjetnik, kolega, prijatelj i mit od Grada - Davor Mojaš ovom je prilikom proslavio rođendan tako da je premijera dobila i neslužbeni podnaslov "slavljenički na rođendane". Mojaš tako dobio možda i najbolji mogući rođendanski poklon. 

Tko se nije 'nasitio' Lerovaca i njihovih predstava, moći će u sklopu 70. Dubrovačkih ljetnih igara 15. i 19. kolovoza pogledati predstavu „Kaplje“ u režiji Davora Mojaša koja će biti izvedena u novom prostoru Lera s početkom u 21.30 sati. bLu

20. travanj 2024 13:28