StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKI MUZEJI, MUZEJ GRADA KAŠTELA I ETNOGRAFSKI MUZEJ SPLIT

ŽITNICA RUPE Dubrovačanima predstavljeno bogatstvo kaštelanskog tradicijskog ruha

Piše Bruno Lucić
FOTO: Božo Radić/CROPIX
19. srpnja 2019. - 10:00
Izložba „Povismo i sukno – kaštelansko tradicijsko ruho“ otvorena je u žitnici „Rupe“. Autorice stručne koncepcije izložbe i kataloga su muzejske savjetnice Sanja Ivančić iz splitskog etnografskog muzeja te Sanja Acalija iz Muzeja grada Kaštela, a kustosica dubrovačke izložbe je voditeljica dubrovačkog Etnografskog muzeja Barbara Margaretić

Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać pozdravila je okupljene pohvalivši suradnju između tri muzeja koja je, prema njezinim riječima, rezultirala "izvrsnom izložbom". Izložba je prvi put otvorena 2015. u Etnografskom muzeju u Splitu. Vilać je naglasila kako je izložba tim više posebna jer se suradnja temelji na istovrsnoj građi što i nije baš čest slučaj. Kazala je kako kaštelansko tradicijsko ruho pripada jadranskom tradicijskom krugu te da pokazuje svoje specifičnosti. Dodala je kako ovom prilikom treba pohvaliti i osoblje koje je radilo na postavljanju izložbe i osoblje koje inače radi u pozadini. 

Acalija se zapitala koliko Dubrovčani znaju o Kaštelima i baš zbog toga su postavljene slike svih sedam Kaštela. Kašteli su nastali tijekom 15. i 16. stoljeća i bili su granica između trogirske i splitske komune. Acalija je iznijela podatak kako je prije bilo dvadesetak Kaštela, ali je 1831. u austro-ugarski katastar upisano njih sedam pa ih je toliko ostalo do danas. Pozvala je Dubrovčane da posjete kaštelanski muzej. 

Ivančić je kazala kako je povijest Etnografskog muzeja u Splitu stara 110 godina te kako čuvaju i brojne dubrovačke predmete te je izrazila nadu da će biti prilike dubrovačkoj publici predstaviti te predmete. Dožupanica dubrovačko-neretvanska Žaklina Marević je pohvalivši suradnju između ustanova izložbu proglasila otvorenom.    

Izložba je rezultat je međumuzejske suradnje na razmjeni izložbi Dubrovačkih muzeja, Muzeja grada Kaštela i Etnografskog muzeja Split. Naime, izložba Dubrovačkih muzeja „Tradicijsko obuvanje i obuća u dubrovačkom kraju iz fundusa Etnografskog muzeja u Dubrovniku“ gostovala je u Muzeju grada Kaštela u ožujku ove godine. Postav posjetiteljima ostaje dostupan do 26. kolovoza, a otvaranje je glazbeno popratila ženska klapa Valdinoce. bLu
24. travanj 2024 09:30