Vijesti Kultura

DUBROVAČKI MUZEJI

„Povismo i sukno – kaštelansko tradicijsko ruho“

DUBROVAČKI MUZEJI
Izložba „Povismo i sukno – kaštelansko tradicijsko ruho“ bit će otvorena u žitnici „Rupe“, u četvrtak, 18. srpnja, u 20.30 sati. Rezultat je to međumuzejske suradnje na razmjeni izložbi Dubrovačkih muzeja, Muzeja grada Kaštela i Etnografskog muzeja Split, u okviru koje je izložba Dubrovačkih muzeja „Tradicijsko obuvanje i obuća u dubrovačkom kraju iz fundusa Etnografskog muzeja u Dubrovniku“ gostovala u Muzeju grada Kaštela u ožujku ove godine.

Riječ je o monografskom prikazu tradicijskog odijevanja u prostoru kaštelanskih naselja, odnosno Grada Kaštela. Kaštelanska narodna nošnja nikad ranije nije u većem obimu prikazana javnosti iako ima značajan potencijal i kvalitetu, prije svega u izvornoj građi prikupljanoj i sačuvanoj u Etnografskom muzeju Split kroz vremensko razdoblje duže od pedeset godina, ali i u Muzeju grada Kaštela koji u svom kulturno povijesnom odijelu sadrži mnogobrojnu građu prikupljenu kasnije, od njegova osnutka (1999.), a koja je komplementarna predmetima i sekundarnoj građi Etnografskog muzeja Split. Materijalnu građu popratilo je i prikupljanje tzv. sekundarne građe, fotografija, terenskih zapisa i opisa onog dijela baštine kojeg je uništilo ili preoblikovalo vrijeme.

Autorice stručne koncepcije izložbe i kataloga su muzejske savjetnice Sanja Ivančić iz splitskog etnografskog muzeja, te Sanja Acalija iz Muzeja grada Kaštela, a kustosica dubrovačke izložbe je voditeljica dubrovačkog Etnografskog muzeja Barbara Margaretić. Izložba ostaje otvorena do 26. kolovoza 2019. godine.
loading...
Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije