StoryEditorOCM
KulturaVELIČANSTVENI STOTI NASTUP SOLISTA NA IGRAMA

Zagrebački solisti i Martina Filjak oduševili publiku u Dvoru

Piše d.v.
15. srpnja 2019. - 13:24
Zagrebački solisti i pijanistica Martina Filjak nastupili su sinoć, 14. srpnja u sklopu glazbenog programa 70. Dubrovačkih ljetnih igara pred brojnom publikom u atriju Kneževa dvora i izveli djela Papandopula, Mozarta, Čajkovskog i Schönberga.

Vrsni glazbenici i dragi gosti Dubrovnika i Dubrovačkih ljetnih igara, Zagrebački solisti i Martina Filjak dvosatnim su koncertom izazvali oduševljenje brojne domaće i strane publike. Solisti su tijekom svoje povijesti bili ne samo promicatelji hrvatske glazbe, već su i aktivno utjecali na njezin razvoj potičući skladatelje na skladanje novih djela za njihov sastav, a mnoge od njih i danas su dio stalnoga repertoara ansambla, uključujući i suitu za gudače Pintarichiana Borisa Papandopula koja je sinoć izvedena. Uslijedio je Mozartov 13. koncert za klavir u sjajnoj izvedbi Martine Filjak. Sama pijanistica kazala je kako joj skrivena dramaturgija ovog bečkog koncerta sugerira osjećaje radosti, slatke tuge, povremene melankolije, ali i ushićenosti u procesu predstavljanja svake teme, upoznavanja, rekapitulacije, ponovnih susreta, sastanaka i rastanaka. Dodala je kako se, od svog prvog solističkog nastupa na Igrama 2008. godine nagrađenog Orlandom, rado i redovito vraća u ponosan grad velikog srca, prekrasne scenografije i gospodske gostoljubivosti.

U drugom dijelu večeri publika je slušala Uvertiru-fantaziju Romeu i Juliji Čajkovskog u Mendelssohnovoj obradi za klavir i gudače te Schönbergovu duboko ekspresivnu Preobraženu noć koju je sam skladatelj preradio za gudački orkestar. Velikim aplauzom na kraju publika je potvrdila kako je stoti nastup Zagrebačkih solista na Igrama uistinu dostojno i veličanstveno obilježen.

Festivalski glazbeni program nastavlja se 18. srpnja, također u atriju Kneževa dvora gdje će dvanaest vrhunskih glazbenika okupljenih za ovu prigodu, izvesti pet simfonija Luke Sorkočevića, Händela, Vivaldija te Jarnovićev Concerto favori na koncertu pod nazivom Glazba dubrovačkih ljetnikovaca. Ulaznice za koncert dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21:30 sati gdje stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30 % pri kupnji ulaznica. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 % popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 % popusta na festivalske suvenire.
19. travanj 2024 20:17