StoryEditorOCM
KulturaLAZARETI

LADO / RELJEFI / TRAGOVI Otvorena izložba fotografija Petre Slobodnjak

Piše PSD.
15. srpnja 2019. - 11:41

U petoj lađi Lazareta otvorena je izložba fotografija "LADO/Reljefi/Tragovi autorice Petre Slobodnjak koja je rezultat trogodišnje suradnje umjetnice i ovog profesionalnog folklornog ansambla koji ove godine slavi 70. obljetnicu postojanja. Okupljene je pozdravio domaćin, ravnatelj Folklornog ansambla Linđo Vlaho Kljunak koji je naveo kako je ovo nastavak suradnje dviju ustanova koje su ovom izložbom simbolično približene. 

Ravnateljica Ansambla LADO Ileana Jurin Bakotić podsjetila je na 70. rođendan Lada  kojeg je nazvala "bastionom hrvatske izvedbene umjetnosti" te pohvalila djela Ladove suradnice Petre Slobodnjak. Izrazila je zahvalnost svima onima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta, a ujedno je zahvalila Dubrovačkim ljetnim igrama jer, kako je dodala, zahvaljujući njima, LADO svake godine dolazi u Grad. 

Autorica fotografija je kazala kako je ovo četvrto otvaranje izložbe te joj je ujedno ušla u četvrtu godinu suradnje s Ansamblom. Napomenula je kako je srdačno primljena. Izložba,  prema njezinom mišljenju, prikazuje isprepletenost i kompleksnost folklornog izričaja. Također, cilj joj je bio nošnje i plesove smjestiti u kontekst podneblja odakle dolaze. 

Dogradonačelnica Jelka Tepšić je otvarajući izložbu članovima Lada čestitala 70. obljetnicu te je podsjetila kako je zahvaljujući EU-fondovima u obnovu Lazareta uloženo 30 milijuna kuna. Kazala je kako Grad Dubrovnik upravo u Lazaretima želi vidjeti ovakve sadržaje te je želja privući Dubrovčane i sve posjetitelje. 

Kustosica izložbe je Iva Prosoli, a u sklopu izložbe prikazan je video-uradak Alena Vukovića. 

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a objedinjuje suradnju između Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, Dubrovačke baštine d.o.o., Umjetničke galerije Dubrovnik i Folklornog ansambla Linđo. 

Postav je moguće pogledati svakim danom od 17 do 21, a ostaje otvoren javnosti do 29. srpnja. Glazbeno su otvorenje dvjema vokalnim točkama uveličali članovi Ansambla LADO. 

Inače, 15. srpnja, Ansambl LADO će održati plesni koncert u sklopu programa jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara, pod nazivom „Neka sjaji sunce svima“ na taraci tvrđave Revelin s početkom u 21.30 sati. bLu

19. travanj 2024 01:11