StoryEditorOCM
Kultura70.DUBROVAČKE LJETNE IGRE

NOSTALGIJA, GUŽVA I PLJESAK U LJETNOM KINU JADRAN Prikazan prvi dio dokumentarnog filma o Igrama

Piše PSD.
15. srpnja 2019. - 11:28

Prvi dio dokumentarnog filma ”Grad od Igara – Igre od Grada" pod nazivom "Prvih sedam desetljeća” scenarista Vedrana Benića i redatelja Lukše Benića premijerno je prikazan u Ljetnom kinu Jadran. Dokumentarac je rezultat suradnje Dubrovačkih ljetnih igara i Hrvatske radiotelevizije.

Okupljene je pozdravio pomoćnik za dramski program Saša Božić. Vedran Benić kazao je kako su počašćeni da su ih iz Igara pitali da naprave ovaj dokumentarac koji je, našalio se Benić, nastao u obiteljsloj radionici "Lukša i Vedran". Član užeg tima je i Dominik Miljak, a Benić je napomenuo na simbolični značaj Igara. Lukša Benić zahvalio je svim suradnicima i sugovornicima, ali i Igrama.

Očekivano, kao i na premijeri prve i posljednje epizode dokumentarnog serijala "Storije o neponovljivima - o dubrovačkim oriđinalima, boemima, osobenjacima i drugim vlastitim unikatima" 2017., kino Jadran bilo je dupkom puno, a odmah nakon prve projekcije održana je i druga kako bi svi zainteresirani mogli vidjeti prvi dio dokumentarca. 

Neki sugovornici nasmijali su publiku, neki su otkrili zgodne detalje, anegdote, ono što se odvijalo iza pozornice, a zasigurno je film izazvao i određenu nostalgiju kod gledatelja. Na kraju projekcije publika je prvi dio nagradila dugotrajnim pljeskom. 

- Dokumentarni film Grad od Igara, Igre od Grada znakovito je podijeljen u dva dijela. Prvi dio naziva Prvih sedam desetljeća priča je o festivalu koji je s Dubrovnikom srastao i u Dubrovniku pronašao svoje istinsko utočište, ne samo zbog umjetnika koji su stvarali program i dolazili nastupati na jedinstvenim pozornicama, već i zbog građana koji su Igre prihvatili kao nešto bez čega Dubrovnik jednostavno ne bi bio – Dubrovnik. Kroz arhivske snimke i sjećanja sudionika prvi dio dvodijelnog dokumentarca na nepretenciozan način oslikava sedam desetljeća zajedničkoga plova Dubrovnika i Dubrovačkih ljetnih igara. Drugi dio filma naziva Sjećanje na budućnost kroz razmišljanja relevantnih sugovornika traga za odgovorom ili makar dijelom odgovora na pitanje kako dalje, a prikazat će se 19. kolovoza, također u Ljetnom kinu Jadran, stoji u popratnom tekstu.

Najavljeno je kako će nakon premijernih projekcija na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama, filmove najesen emitirati i Hrvatska televizija, a zanimljivo je kako će prvi dio bit prikazan 19. srpnja na Prvom programu HRT-a s početkom u 20 sati. bLu

25. travanj 2024 09:37