StoryEditorOCM
KulturaU NEDJELJU 14. SRPNJA

OTVARANJE IZLOŽBE U PETOJ LAĐI LAZARETA: LADO - Reljefi i tragovi

Piše PSD.
12. srpnja 2019. - 17:53
Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, Dubrovačka baština d.o.o., Umjetnička galerija Dubrovnik i Folklorni ansambl Linđo, pozivaju sve zainteresirane na otvaranje izložbe “LADO/RELJEFI/TRAGOVI” koje će se održati u Lazaretima (5. Lađa) u nedjelju, 14. srpnja 2019. godine u 20 sati.

Izložba LADO/RELJEFI/TRAGOVI rezultat je trogodišnje suradnje ovog jedinog profesionalnog folklornog ansambla s nagrađivanom i talentiranom umjetnicom Petrom Slobodnjak koja je u Ladovim umjetnicima pronašla izvor inspiracije za stvaranje fotografskih djela koje svjedoče izvedbenu tradicijsku umjetnost na najvišoj izvođačkoj razini. Sinergija plesača pjevača, glazbenika i fotografkinje Petre Slobodnjak rezultirala je umjetničkim djelima koja tumače priču o izvedbenoj folklornoj umjetnosti ispred i iza scene, a impresivni kadrovi govore o plesnom tradicijskom nasljeđu koji na ovaj način ostaje sačuvan za vječnost.

„Izložba LADO/RELJEFI/TRAGOVI rasla je kroz tri godine suradnje s Ansamblom LADO, a svaki susret je bio impuls za novi segment izložbe. Posebno je zadovoljstvo interpretirati raskoš Ladovih nastupa kroz vlastiti senzibilitet i vizualno asocirati koreografije s njihovim podnebljem. Ovim putem zahvaljujem svim suradnicima na projektu, a posebno Krešimiru Dabi, bivšem ravnatelju Lada i ključnoj osobi u stvaranju ideje o izložbi, na ukazanom povjerenju.“, izjavila je Petra Slobodnjak.

˝Zadovoljstvo nam je ovom izložbom tijekom cijele godine slaviti našu 70. obljetnicu. Posebna zahvala ide Folklornom ansamblu Linđo koji je koordinirao otvorenje izložbe u Dubrovniku i to uoči Ladovog tradicionalnog koncerta na Dubrovačkim ljetnim igrama, kao i Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i Dubrovačkoj baštini d.o.o., što su prepoznali kvalitetu onoga što LADO predstavlja kao jedina takva ustanova u kulturi, te što su otvorili vrata tradicijskoj kulturi predstavljenoj u formi fotografije kao samostalnog umjetničkog izraza.˝, izjavila je ravnateljica Ansambla LADO Ileana Jurin Bakotić.

Izložba će se održati pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Samo dan nakon otvorenja izložbe koju će posjetitelji imati prilike pogledati svaki dan od 17 do 21 sat do 29. srpnja 2019. godine, Ansambl LADO će održati plesni koncert u sklopu programa 70. Dubrovačkih ljetnih igara, pod nazivom „Neka sjaji sunce svima“ na taraci tvrđave Revelin s početkom u 21.30 sat.
19. travanj 2024 14:51