StoryEditorOCM
KulturaRAZOČARANJE, OPTIMIZAM I NEPREDVIDIVI TEATAR

NEBO DOSLOVNO SHVATILO KRILATICU OTVARANJA 70.IGARA "DUBROVNIK PLOVI" Generalna proba otkazana zbog kiše

Piše PSD.
10. srpnja 2019. - 04:37
Tamo gdje su trebali biti zvižduci, pljesak i žamor, zavladao je muk, kišnica se skupila na tribinama. Tamo gdje su trebali biti upereni reflektori zavladao je mrak, a tamo gdje su svirači i pjevači trebali zasvirati i zapjevati ostala je pusta i mokra pozornica. Oprema pod zaštitom od kiše, od publike ni "p". Dramski i glazbeni umjetnici, tehničko osoblje, festivalsko vodstvo, novinari i fotoreporteri - svi okupljeni između Gradske kavane i Crkve sv. Vlaha. Bezbroj upitnika iznad glava, izbezumljena lica, pregovori, prijedlozi, potraga za rješenjima, improvizacije, moguće realizacije, prognoze, očekivanja i beskonačan niz pitanja. Atmosfera kao u čekaonici. Tako je ukratko izgledao prostor ispred parčeve Crkve prije ponoća. Iako je kiša, koja je počela padati oko 21 sat stala, vremenski su uvjeti ipak presudili. Nije trebalo dugo čekati ono što se dalo naslutiti - potvrdu iz Festivalske palače: generalna proba ceremonije Otvaranja jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara otkazana je.



- U 21 sat kad je počela padati kiša čekali smo hoće li prestati, na kraju je prestala, međutim, previše se smočila oprema i kako je bilo vjetra, nosilo je sve zaštitne najlone, velika je vlaga. Orkestru Državne opere Donje Saske iz Hannovera, koji je večeras trebao nastupati, veliki je to problem jer imaju jako kvalitetne instrumente. Tako da je ipak donesena odluka da se sve otkazuje i 10. srpnja će se u 18 sati odigrati prvi put u integralu Otvaranje, nadamo se lijepom vremenu, a u 21 sat onda ide sama ceremonija Otvaranja, kazala je novinarima ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović.

Ujedno se prisjetila na slične situacije u prošlosti.

- Godine 2005. kad je Dora Ruždjak Podolski režirala Otvaranje uopće nije bilo generalne, bilo je samo Otvaranje, isto je padala kiša, a 2014. na sam dan Otvaranja je do 20 sati padala kiša, ali nije ovako jaka, nije bilo nevrijeme i uspjeli smo odraditi Otvaranje. Nadamo se da će 10. srpnja biti sve u redu i da se na samoj ceremoniji neće osjetiti da su falile dvije generalne probe večeras, istaknula je Medo Bogdanović te otkrila kako su reagirali glumci, a kako sam maestro Ivan Repušić koji dirigira na samoj ceremoniji Otvaranja.

- Glumcima je posao da u trenutku reagiraju i oni su od svih nas najviše spremni ako bude trebalo improvizirati. Tu su već nekoliko dana tako da su u samom prostoru imali probe. Fali jedna proba gdje se spajaju svi, i Orkestar, i solisti, i glumci, a fali i proba rasvjete i razglasa, ali u biti svi znaju djelomično što trebaju raditi, međutim, sve to treba spojiti u jednu cjelinu. Maestro je s nama bio godinama, svašta je on prošao s Ljetnim igrama tako da je on jako smiren, on je rekao da je Orkestru problem vlaga i molio je da se ne ide s orkestralnom probom. On je apsolutno uvjeren da će proba 10. srpnja u 18 sati proći u najboljem redu, zaključila je ravnateljica Igara.



Intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski koja zajedno sa svojim pomoćnikom za dramski program Sašom Božićem potpisuje režiju i scenarij Otvaranja također je dala izjavu za medije.

- Stvarno smo svi razočarani jer veliki je to stres, sav se posao priprema i planira unaprijed i zaista smo imali čak predobre probe 7. i 8. srpnja prije same generalne. Razočarana je Hrvatska radiotelevizija, razočaran je zbor Libertas, razočarani su glumci, možda jedino zbor Ivan Goran Kovačić nije razočaran jer je to akademski zbor pa se oni uvijek dobro zabavljaju i njima je ovo sve jedna zabava i veselje. Dakle, nekoliko je faktora zašto smo zbilja morali otkazati ovu generalnu. Da je po meni, ona bi se održala, međutim, imamo sljedeće faktore: prvi je ton, mikrofoni su stradali pod naletom oluje, nažalost, nitko to nije mogao spriječiti, oni su mokri i moraju se rekuperati; drugo, kablovi i čitava struja je isto pod jednim sumnjivim naponom i tonska služba je isto tako rekla da ne može garantirati nikakvu probu u ponoć; treće, rasvjeta se ne može upaliti, a četvrti faktor je sasvim nepredvidljiv, a to je da glazbenici iz hannoverskog Orkestra imaju vrlo, vrlo skupe instrumente. Znam to jer smo morali plaćati osiguranja, to su stari instrumenti, ne bih baš sada rekla Stradivari, ali vrlo vrijedni instrumenti koji koštaju pa do 100 tisuća eura i naprosto ne možemo si dopustiti taj rizik da to strada. Iskreno se nadam da će se Otvaranje održati, bilo bi zaista prvi put u povijesti da se nije dogodilo na taj način 10. srpnja. S generalnim je već prije bilo nekih problema jer sam i sama 2005. Otvaranje režirala bez generalne tako da sam s te strane mirnija zbog tog iskustva. Skupit ćemo se 10. srpnja u 18 sati pa što Bog da, najavila je Ruždjak Podolski.



Krilatica Otvaranja je ”Dubrovnik plovi” i zaista je zbog kiše Dubrovnik i zaplovio.

- Možda smo je i prizvali, to jest teatar i takvog ga treba uzeti, treba zapravo biti prilagodljiv i stvarno igrati se vazda jer život je zapravo samo jedan, komentirala je intendantica.

Prvi dubrovački "Hamlet" Frano Mašković također se osvrnuo na otkazivanje generalne probe.

- Kazalište je isto kao i život – nepredvidivo. Ne možemo utjecati na vrijeme, super je da ćemo prije Otvaranja imati jednu probu gdje ćemo još malo uštimati te stvari koje smo isprobali, kratak je bio Mašković.

S obzirom na to da i sljedećih dana meteorolozi najavljuju kišu, logično je pitanje koliko će ona ometati probe za predstavu o danskom kraljeviću na Lovrjencu.

- Imamo još 15-tak dana, uštimat ćemo sve, ansambl je fantastičan, imamo genijalnog maestra Paola Magellija i našu genijalnu dramaturginju Željku Udovičić i mislim da nema straha i da nas očekuje jedna lijepa premijera na najljepšoj pozornici na svijetu. Mi se uvijek možemo sakriti negdje u neki manji prostor i onda kad nas kiša pusti možemo isprobati ono što treba na Lovrjencu tako da ne vidim neki problem, kazao je Mašković.



Glumica Perica Martinović i članica ovogodišnjeg Ocjenjivačkog suda za dramski program optimistična je.

- Bilo je istih ovakvih situacija, ali se 'trijeba s bremenom akomodavat' – lijepo je Držić to davno rekao. Prema tome, ovo me nije iznenadilo, nije me ni prepalo, znam da će 10. srpnja sve biti u redu jer Bog je s nama i s ovim gradom uvijek bio i bit će, istaknula je Martinović.

Svakako, odluka o otkazivanju se već 20-tak minuta iza ponoća pokazala ispravnom jer je krenuo novi val kiše. Nakon generalne probe 10. srpnja u 18 sati, svečanost Otvaranja 70. Dubrovačkih ljetnih igara trebala bi se održati u 21 sat istoga dana. No, hoće li sve proteći po planu, odlučit će meteorološke prilike koje su, čini se, preuzele ulogu redatelja i scenarista.bLu

25. travanj 2024 01:20