StoryEditorOCM
KulturaPREDSTAVLJEN JUBILARNI PROGRAM FESTIVALA

MITOVI GRADA ZA 70. ROĐENDAN IGARA Festival koji je izraz i duša zidina

Piše PSD.
3. srpnja 2019. - 15:52

Sedam dana prije same Ceremonije otvaranja, konferencijom za medije predstavljen je program jubilarnih, 70. Dubrovačkih ljetnih igara. Intendantica Dora Ruždjak Podolski predstavila je najvažnije stavke programa.

- Ove godine program smo obuhvatili krilaticom „Mitovi grada“. Zašto? Zato što je 70 godina ove tradicije uistinu obilježilo i oformilo kulturni identitet ovih prostora kao i čitave Hrvatske, regije i ovoga dijela Europe. Uistinu je impresivna brojka od 70 godina koja nas je sve obvezala da se prema publici i građanima Dubrovnika kao i prema svim posjetiteljima Festivala obratimo s dužnim poštovanjem kreiravši program u kojemu zaista ima za svakoga ponešto. Ali, rekla bih da ne postoji program koji je samo prolazan, nego je svaki program onaj koji će svoju publiku zadovoljiti i oplemeniti zahvaljujući prvenstveno svojoj kvaliteti jer kvaliteta nam je prvenstveno bila ideja vodilja, kazala je Ruždjak Podolski zahvalivši Gradu Dubrovniku na  financijskim sredstvima.

- Zahvaljujući toj potpori mogli smo dovesti dva programa kao što su gala koncert 11. srpnja, dakle, izvedba 9. Beethovenove simfonije pod ravnanjem Ivana Repušića uz sudjelovanje Orkestra Državne opere Donje Saske iz Hannovera i zbora Ivan Goran Kovačić. Već dugo jedan ovakav orkestar nije nastupao na Igrama pa je ovo prilika da svi zajedno podižemo ljestvicu vlastitih saznanja i uopće kreiranja kulturnog čina koje se događa zajedno s umjetnicima i publikom – uvijek u toj korelaciji. Drugi program ovog tipa jest gostovanje Marijinskog baleta iz Petrograda. Dakle, riječ je o apsolutnoj svjetskoj baletnoj reprezentaciji, iznad toga baleta nema više nikoga drugog. Zaista sam neobično uzbuđena da će to gostovanje s predstavom „Četiri godišnja doba“ biti upravo u Dubrovniku s obzirom da je Marijinski balet, nekadašnji Kirov, bio u Jugoslaviji pred 40-tak godina i više. I evo ga prvi put na ovim prostorima i to je zaista velika, velika prigoda i velika čast, komentirala je intendantica.

Režiju ceremonije otvaranja koja je 10. srpnja s početkom u 21 sat ispred Crkve sv. Vlaha potpisuje intendantica i njezin pomoćnik za dramski program Saša Božić.

- Odlučili smo se na taj potez jer nas kao umjetničke voditelje programa to obvezuje da pokušamo zaokružiti cjelinu. Otvaranje se vodi pod krilaticom „Dubrovnik plovi“ i nadamo se da ćemo uspjeti stvoriti jednu dojmljivu glazbeno-vizualnu cjelinu koja gotovo sjenovito ili snovito upućuje na 70 godina Igara, naglasila je Ruždjak Podolski.  

Ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović osvrnula se na financijsku konstrukciju.

-  Hvala gradonačelniku i Gradu Dubrovniku što su povećali naš budžet i to u odnosu na prošlu godinu s 3,2 na 6,5 milijuna kuna što je jedan  od razloga zašto je naš budžet s planiranih 14 milijuna prošle godine narastao na 19 milijuna kuna. Nije jedino povećanje došlo od Grada Dubrovnika, ali je zasigurno najveće i najvažnije jer je došlo u trenutku dok se planirao program Ljetnih igara, kad je još navrijeme dobiti velike zvijezde kakve je intendantica spomenula. Ostali iznos koji smo uspjeli namaknuti i tako povećati naš proračun je zahvaljujući radu svih nas u Javnoj ustanovi u kulturi i našoj intendantici gdje smo iskoristili ovu priliku 70. Igara da dobijemo neke nove sponzore pa se tako možemo zahvaliti Coca Coli, Tekstilprometu – to su sponzori koji su po prvi put ušli u Igre, nadamo se da će i ostati. Pritom smo uspjeli povećati iznose nekih dugogodišnjih i vjernih partnera poput MasterCarda, Zaklade Caboga i slično. Tih 5 milijuna kuna puno znače Igrama jer smo doveli neke programe koje ni u Jugoslaviji nisu bili u 40 godina. Nadamo se da ćemo narednih godina imati više novaca kako bi mogli dovesti ovakve programe i drago mi je da smo ove godine uspjeli. Želim nam svima dobre Igre i da nam proteknu sa što manje organizacijskih  i tehničkih poteškoća, poručila je Medo Bogdanović.  

Redatelj Paolo Magelli koji režira prvi premijerni naslov „Hamlet“ Williama Shakespearea koji će se premijenro izvesti 27. srpnja na tvrđavi Lovrjenac također je sudjelovao na konferenciji za medije.
 
-  Volio bih da vam objasnim koliko sam sretan i uzbuđen da sam ponovno u Dubrovniku, u gradu koji neizmjerno volim. Ne bih htio govoriti o „Hamletu“ jer su predstave u nastajanju apstraktan pojam, ne bih htio govoriti što se tamo događa, to se može samo vidjeti. Međutim, htio bih vam nešto reći što vjerojatno znate, a možda ste i zaboravili: nakon Sirakuze koji ima 101. godinu i koji se odvija u Eshilovom teatru i Venecijanskog bijenala, mada ova dva festivala nisu toliko složena kao Dubrovački festival jer isključuju glazbu, ples i slično, možemo reći da je u ovoj formi Dubrovački festival najstariji u svijetu. Naprosto zato što Europa po pitanju kazališta i jest svijet. Dakle, Avignon je 10, Barcelona 20, Lisabon je 30 godina kasnije – govorim o jako razvikanim festivalima, a ovaj je festival sigurno najinteresantniji, najdublji i najsloženiji. Vrijedi ovu igračku čuvati i razviti dalje jer je to izraz i duša ovih zidina, rekao je redatelj.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković je kazao je kako je posebna čast što se ove godine obilježava 70. obljetnica Igara.

- One u istinu jesu jedan izniman spektakl koji mi svi u Dubrovniku na jedan poseban način ćutimo i siguran sam da će i nakon ove sezone biti i kritika i pohvala. To je tako normalno jer trebat će se zabrinuti onda kad kritike ne dođu tako da iz svega što sam vidio vjerujem da je program uistinu pogođen, da je vrhunski, onako kako to i priliči 70. obljetnici i da će svatko pronaći ponešto za sebe u programu, kazao je Franković čestitajući vodstvu Igara.

Dožupanica Žaklina Marević pridružila se gradonačelnikovim čestitkama.

- Želim istaknuti kako je riječ o sjajnom i raznolikom glazbenom i dramskom programu koji svima nama pokazuje koliko napora ulažete u zadržavanju kvalitete, ali i u privlačenje nove publike. Ono što je vrlo bitno – jest to da želite zadržati one nešto starije koji redovito dolaze na Igre. Svakako moram spomenuti ono što me najviše oduševljava na Igrama, a to da ste doveli dječjih duh na Igre i na taj način pokazujete da želite educirati i odgojiti novu mladu publiku, osobito one najdraže i najmlađe, rekla je Marević dodavši kako će Dubrovačko-neretvanska županija i dalje davati potporu Dubrovačkim ljetnim igrama jer su, prema njezinim riječima, „Igre ukras našeg najljepšeg grada odnosno duša grada Dubrovnika“.

Druga dramska premijera na rasporedu je 20. kolovoza, a riječ je o "Geraniumu" u režiji Marine Pejnović prema pripovijetki Iva Vojnovića te pripovijetki "Otok" iz zbirke "Molitva na šetalištu" Antuna Šoljana koja će igrati u parku Umjetničke škole Luke Sorkočevića. Igre za svoje 70. izdanje pripremaju praizvedbu glazbeno scenskog djela "Mali princ" u atriju Kneževa dvora, koje će prema najpoznatijem djelu proslavljenog francuskog pisca Antoinea de Saint-Exupéryja skladati i dirigirati Ivan Josip Skender, a režirati Hrvoje Korbar. Od repriznih naslova, publika će u parku kampusa Sveučilišta u Dubrovniku od 16. do 18. srpnja moći pogledati predstavu "Pod balkonima" Ranka Marinkovića u režiji Darija Harjačeka. bLu

24. travanj 2024 14:50