StoryEditorOCM
KulturaPUTOSITNICE UTORKOM

Predavanje Marka Capeka o plastičnom zagađenju na Galapagosu, Costa Rici i Peruu

Piše DV
Foto: DKD/Vedran Levi
3. srpnja 2019. - 10:05
Marko Capek, inženjer elektrotehnike, koji se već preko deset godina  bavi zaštitom okoliša održao je, 2. srpnja, predavanje u  Dubrovačkim knjižnicama o putovanju na Galapagos, Costa Ricu i Peru, čime su se i Knjižnice priključile obilježavanju Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica.

35-godišnji Capek je 10 godina radio na UNDP (United Nations Development Programme) projektima vezanima uz obnovljive izvore energije u Hrvatskoj, na Balkanu, u Tadžikistanu i Kirgistanu. Tijekom posljednjih desetak godina putovao je u zemlje Južne i Centralne Amerike, na sjever Afrike, u Centralnu i Jugoistočnu Aziju, a u putopisnom predavanju popraćenom nizom zanimljivih fotografija, dubrovačkoj publici približio je Galapagos, Peru i Costa Ricu koje je posjetio prije sedam godina, ali i nedavno. Primijetio je drastične promjene na tim mjestima, a tiču se zagađenja plastikom, i htio je to dokumentirati kako bi približio ljudima te ih osvijestio što zagađenje plastikom i smećem sve radi prirodi i životinjama. 

Sljedeće predavanje na temu ''Kako i zašto živjeti bez plastike i zero waste’’ Marka Capeka, održat će se sutra, 3 .srpnja, s početkom u 19 sati u Čitaonici Narodne knjižnice, gdje će govoriti o tome što svatko od nas može učiniti da smanji svoj plastični otisak, a publika će imati priliku vidjeti i kratku verziju filma „Plastični ocean“.
19. travanj 2024 23:53