StoryEditorOCM
KulturaRAZGOVOR: UMJETNIK, LIKOVNI PEDAGOG, RAVNATELJ UMJETNIČKE GALERIJE DUBROVNIK

TONKO SMOKVINA Nisam produžena ruka Marina Ivanovića, UGD upravljam bez 'vodiča'

25. lipnja 2019. - 17:42

Kad je posljednji put govorio za Dubrovački, bio je ulozi umjetnika i likovnog pedagoga, a od ožujka ove godine akademski slikar Tonko Smokvina ravnatelj je Umjetničke galerije Dubrovnik. Opet je izdvojio vrijeme za Dubrovački – ovaj put iz pozicije glavnog i odgovornog u vili Banac.

MJESTO NA KARTI EUROPE

Zašto ste se odlučili kandidirati za ravnatelja Umjetničke galerije?
S obzirom na svoj dugogodišnji rad u obrazovnom sustavu, odnosno dvanaest godina radnog staža u OŠ Ivana Gundulića u svojstvu profesora likovne kulture kao i operativni rad člana Kulturnog vijeća Grada Dubrovnika u dva mandata smatram kako je sazrelo vrijeme za nove životne izazove. Držim kako su moje godine i stečeno iskustvo presudile u prihvaćanju novog izazova, kandidature za ravnatelja.

Zašto tijekom trajanja natječaja niste davali izjave za medije?
Smatram kako nije bilo nužne potrebe u tijeku natječajnog postupka davati izjave. Zadovoljavao sam sve uvjete natječajnog postupka te je moja odluka bila pričekati završetak natječajnog postupka.

Što možete nastaviti, a što promijeniti u svom mandatu?
Umjetnička galerija spada u muzejsku ustanovu i samim tim je polazište Zakon o muzejima i sve ono što je propisano tim zakonom mi moramo provoditi. Znači, brinuti i skrbiti o našoj građi, zbirci koja je izrazito velika. Tu su i pedagoške, izdavačke, izložbene djelatnosti kao i međunarodni projekti koje moramo njegovati i dalje razvijati. UGD je napravila iskorak u svom poslovanju i postala je u proteklim godinama prepoznatljiva ustanova, prepoznatljiv muzej kako u gradu tako i u Hrvatskoj, pa i šire. Već ovim projektom između Dubrovnika i Venecije s izložbom tijekom Venecijanskog bijenala pravimo iskorak u našem poslovanju, želimo biti uz bok drugim sličnim institucijama i pronaći mjesto na kulturnoj karti Europe. Ono što je kvalitetno započeto sigurno nećemo prekidati već nastaviti oplemenjivati na dobrobit grada i građana Dubrovnika. To je naša obaveza, to je naša misija, vodit ćemo se geslom: kvaliteta, kvaliteta, kvaliteta. Galeriju čine tri prostora: vilu Banac, Galerija Dulčić Masle Pulitika i Atelijer Pulitika i kroz sva ta tri prostora ćemo proizvoditi kvalitetan program vođen kvalitetnim smjernicama i stručnim timom Umjetničke galerije nastaviti proizvoditi i njegovati naše programe te voditi računa kako o domaćim, tako i o inozemnim posjetiteljima, radit ćemo na još boljoj vidljivosti i prezentaciji ustanove.



Na pretprošloj sjednici Gradskog vijeća moglo se čuti da ustanovu niste 'preuzeli' u bajnom stanju po pitanju financija?
Tako je. Na pretprošloj sjednici Gradskog vijeća, gdje su se podnosili izvještaji o radu ustanova u kulturi Grada Dubrovnika, izvješće Umjetničke galerije za 2018. nije prihvaćeno. Na tu temu je gradonačelnik Mato Franković rekao sve. Sve što je rečeno u Gradskoj vijećnici tako i jest. 

Gradonačelnik je naveo kako je „bivši ravnatelj Vama iza leđa išao plaćati račune, a da Vi za to ništa niste znali“. Je li bilo još nekih aktivnosti koje su se odvijale iza Vaših leđa, a da bi o tome javnost trebala znati?
Prema dosadašnjim saznanjima, nije.

Hoćete li moći realizirati program onako kako je zamišljen s obzirom na financijske poteškoće?
Hoćemo. Program je usvojen u kolovozu. Uz reviziju programa, skraćenijeg sadržaja, pokušat ćemo realizirati sve ono što je zacrtano i isplanirano, u dogovoru s našim osnivačem Gradom Dubrovnikom. Tim ljudi u UGD vrlo predano radi na programu i moje mišljenje kako ćemo uspješno i na ponos Grada realizirati planirane programe.

Ostaje li Marin Ivanović zaposlenik Umjetničke galerije?
Da, ostaje na mjestu kustosa.

Kako odgovarate onima koji kažu da ćete zapravo biti „produžena ruka Marina Ivanovića“ i da će on biti u pozadini svega?
Moram istaknuti kako su takve izjave uistinu neozbiljne i moram priznat kako me uistinu iznenađuju i prvi put čujem za njih. Vrlo odgovorno i savjesno, duboko promišljajući svoj program za vođenje UGD vrlo jasno govori o mojoj ozbiljnosti vođenja ove, za Grad Dubrovnik važne ustanove.

STOTI ROĐENDAN ANTUNA MASLE

Nastavit ćete s iznajmljivanjem prostora Galerije?
Naravno, to spada u prihodovanje vlastitih sredstava koja su nama zaista potrebna i bit će nam uvijek potrebna. Jačat ćemo muzejski shop koji nam donosi dodatne vlastite prihode, a tako i najam tarace također puni našu blagajnu. Zajedno ćemo odlučiti na koji ćemo način i u kojem smjeru ćemo iskoristiti ta sredstva. Ona su nam potrebna i to nije ništa strano u funkcioniranju kulturnih ustanova – u Dubrovniku, Hrvatskoj ili svijetu.

Vaš prethodnik je govorio kako je „suvenirnica Umjetničke galerije možda najjadnija od svih u Dubrovniku“. Je li se to stanje poboljšalo?
Jest. UGD podržava Hrvatski dizajn i tu hvalevrijednu akciju pokrenuo je moj prethodnik. To nećemo prekidati. Ono što je dobro i kvalitetno, poput Subotnje kave u Galeriji, dalje ćemo razvijati. Na muzejskom ćemo shopu nastaviti s uvođenjem novih artikala

Što je s ugostiteljskim objektom u sklopu Galerije koji se već dugo spominje, je li tu što pokrenuto?
Nisam upoznat s tim. U ovom trenutku ništa nije pokrenuto.

Hoćete li raditi na obnovi zgrade Galerije? Vaš je prethodnik spominjao i EU-fondove.
Upoznat sam s tim da je napravljen 3D snimak zgrade. Mi ćemo i dalje nastojati raditi na pripremi svih mogućih materijala odnosno sve ono što trebamo da bi uistinu mogli aplicirati prema europskim fondovima.

Retrospektiva izložba Antuna Masle jedna je, ako ne i glavna stavka ovogodišnjeg programa?

Na nacionalnoj razini, ali i za našu ustanovu i mene osobno to je najvažniji događaj, a riječ je o obilježavanja stote obljetnice rođenja velikana dubrovačkog i hrvatskog stvaralaštva Antuna Masle. Kao prioritet od nacionalnog značaja otvorenje retrospektivne izložbe planirano je 12. prosinca u vili Banac kroz dva kata ustanove. Autor izložbe je povjesničar umjetnosti Igor Zidić, a izložbu postavlja viša kustosica Rozana Vojvoda. Također, planirano je da izložbu prati i monografija o Antunu Masli, također autora Igora Zidića. Aktivno radimo na tome i nastojat ćemo monografiju predstaviti već ove godine, ali svakako izložba počinje u ovoj i traje do sljedeće godine. To je ono što Antun Masle zaslužuje. Želja nam je da izložba ne ostane samo u Umjetničkoj galeriji nego da ona nastavi svoj put kroz druge gradove u Hrvatskoj. Ne bih više iznosio detalje, ali ne želimo da to ostane samo na Dubrovniku jer moramo znati promovirati i plasirati Antuna Maslu izvan Dubrovnika.

U planu je i monografija velikog slikara Tomislava Gusića?
Tako je. Svi su materijali spremni, pripremljen je dizajn, u kontaktu smo s autorima monografije i u narednom periodu ćemo je predstaviti javnosti.

Kakve su bile reakcije na otvorenju izložbe „Mjesto isprekidanih odlazaka“ Izvora i Marijane Pende i Slavena Tolja u Veneciji?
Sjajne! U Veneciji su predstavljeni Galerija i Grad Dubrovnik, a bilo je cijelo izaslanstvo Grada Dubrovnika na čelu s gradonačelnikom Matom Frankovićem. Izložbu je obišla i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Bilo je i dosta Dubrovčana. Bilo je veličanstveno i impozantno u Veneciji predstavljati Galeriju, biti dio te cijele priče. Ovo je bilo drugo predstavljanje UGD u Veneciji. Prvo je bilo kada je autor današnjeg postava u Veneciji, Slaven Tolj, bio izbornik hrvatskog paviljona 2005. Tada je također postojala suradnja Galerije s hrvatskim paviljonom. Posljednje predstavljanje Galerije bilo je u suradnji s Gradom Dubrovnikom koji je prepoznao važnost ovog međunarodnog projekta, što nas čini zadovoljnim. Također, ovim putem bih se zahvalio ne samo Gradu Dubrovniku koji je financijski najviše pridonio realizaciji projekta, nego i svim ostalim sponzorima bez čije se velikodušne financijske potpore ovaj projekt ne bi mogao ostvariti.


POTPORA IZ EU

Još jedno predstavljanje u međunarodnim okvirima je Vaša izložba u australskom Perthu.
Izložba mojih radova u Perthu je bila planirana dok sam bio zaposlen u OŠ Ivana Gundulića i ideja je nastala kao rezultat realiziranih izložbi Zagrebu, Vukovaru i Milanu. No, vrlo jasno i odgovorno tvrdim kako ova izložbe neće biti dok sam ja na čelu ove ustanove.

Hoćete li nešto dugoročno mijenjati oko Galerije Dulčić Masle Pulitika?
U ovom trenutku ostaje sve kako jest.

Planira li ustanova otkupiti nova umjetnička djela?
Potrebno je napraviti plan otkupa. To je obaveza naše ustanove i nakon što napravimo plan otkupa, preostaje planirati sredstva koja moraju biti odvojena za taj otkup. O tim će sredstvima ovisiti otkup umjetničkih djela koja smatramo da trebaju biti dio naše zbirke. Na tome će raditi stručno vijeće zajedno sa mnom kako bi osmislili plan i vidjeli što nam točno nedostaje.

S obzirom na zbirku, imate li problema s prostorom, možete li sva djela adekvatno čuvati?
Potrebna je adaptacija same zgrade i nastojali bi povući sredstva iz EU. Napravit ćemo sve što je u našoj moći, a nakon toga ćemo vidjeti koji prostor možemo pretvoriti u knjižnicu i na koji način možemo još bolje skrbiti o građi.

Jesu li dubrovački slikari dovoljno zastupljeni u UGD?
Mislim da jesu. Svake godine bude jedna do dvije izložbe dubrovačkih autora,naš cilj i misija je da dubrovački autori kako mlađe tako srednje i starije generacije budu zastupljeniji. To je 'njihova' ustanova kao što je i 'naša'. No, vodit ćemo se kriterijem kvalitete jer to je jedini ispravni put.

Što će Vam više nedostajati dok ste ravnatelj UGD – stvaranje ili pedagoški rad?
Trenutačno se stvaranju ne mogu posvetiti, ali neću dopustiti da mi nedostaje stvaralački rad, a i ova odgovorna pozicija jedna vrsta stvaranja. Dok sam radio u obrazovnom sustavu bilo je trenutaka kada zbog obaveza i rokova u poslu nisam mogao vrijeme provoditi u ateljeu. No, razmišljao sam o slikarstvu i to činim i danas tako da kad dođe pravi trenutak, sigurno ću u vrlo kratkom vremenu izbaciti iz sebe ideje. Materijal čeka, u glavi slikanje nije stalo i to je najvažnije, a u fizičkom će smislu doći na red. A pedagoški rad, kroz klasični ulazak u učionicu, nažalost više ne mogu raditi, to je u ovom trenutku iza mene.



 


Što sve najavljujete do kraja godine?

Planiramo izložiti izbor djela iz zbirke UGD koje će biti upriličeno 4. srpnja. Nakon šest ili sedam godina ponovno se prikazuje ono što naša zbirka sadrži. Izložba će biti postavljena kroz sva tri kata Galerije. I ja sam ću neke stvari po prvi put vidjeti, a pozivam sve sugrađane da pogledaju izložbu. Ujedno ćemo dobiti reakciju posjetitelja – kako domaćih, tako inozemnih u kojem smjeru ćemo taj stalni postav razvijati. To je jedan proces na kojem ćemo raditi, a na izložbu ćemo pokazati ono što čuvamo u našem depou i ono što nemamo priliku tako često izložiti i prikazati. Ovom ćemo izložbom to prikazati ne samo u Umjetničkoj galeriji, nego i u prostoru Galerije Dulčić Masle Pulitika. Kroz ljetne mjesece ćemo prikazati stalni postav, a strani posjetitelji zaista dolaze u naše prostore i neka vide što imamo, neka se upoznaju s presjekom naše umjetnosti. U kontaktima smo s Ministarstvom kulture RH poradi dovođenja međunarodne izložbe iz Kine. Nakon toga, do kraja godine slijede izložbe umjetnika Edina Numankadića, Josipa Mijića, triju autorica Maje Marković, Nine Kurtela i i Natalije Škalić. Posjetitelje očekuje i izložba Milana Konjovića, a retrospektivna izložba dubrovačkog kipara Asima Hebiba, koja je od konca siječnja do početka ožujka bila izložena u Galeriji Dulčić Masle Pulitika, bit će izložena u Muzeju Mimara od 4. srpnja do 25. kolovoza.

 

18. travanj 2024 22:56