StoryEditorOCM
KulturaPUTOSITNICE UTORKOM U ČITAONICI NARODNE KNJIŽNICE GRAD

Ivica Bota o hodočašću na Putu Sv. Jakova

Piše DV
19. lipnja 2019. - 10:14
 Ivica Bota, u Putositnicama utorkom, predstavio je zapažanja i osobna proživljavanja s hodočašća koja je pretočio u knjigu „S Prijateljem na Putu sv. Jakova“, 18. lipnja u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.
 
Bota, umirovljeni šezdesetšestogodišnji inženjer građevinarstva, hodočastio je u Santiago de Compostelu na grob apostola Jakova propješačivši gotovo 900 km. Nakon četrdeset dana rute, stigao je u Santiago de Compostelu da bi nakon još pet dana hoda svoju Jakobovu kapicu pronašao u Finisterri gdje hodočašće tradicionalno završava.
 
Autor je naglasio da kad se kaže ''camino'' već mnogi imaju sliku o tome ''premda ga nisu prošli'', dodavši kako Put svi planiraju i pokušavaju predvidjeti situacije, ali kad se krene ''sve pada u vodu''. Bota je objasnio i zašto uopće krenuti na Put sv. Jakova.
- Susrest ćete se s drugim hodočasnicima, ako idete u crkvena prenoćišta, čut ćete njihove priče i svi će reći kako su osjetili poziv. Ja sam čitao Coelhovog ''Hodočasnika'', jedan moj prijatelj je bio na tom Putu, ali ništa od toga me nije potaklo. Jednostavno je jednu večer to iskočilo na mom kompjuteru i rekao sam sebi kako bi na to mogao poći. Nisam se zavjetovao, samo sam osjetio da to mogu. Putem sam osjetio mir i ljubav, ljubav prema drugim hodočasnicima, čak i prema puževima koje nisam želio zgaziti dok sam njime prolazio...
 
Objasnio je da je to mjesto postalo sveto kada je Sv. Jakov krenuo u Španjolsku propovijedati Evanđelje, međutim nije imao puno uspjeha i bio je razočaran. U snu mu se pojavila Marija koja je stajala na stupu i rekla mu je kako mu Isus šalje taj stup da oko njega sagradi crkvu.
Bota je na svom Putu bilježio dojmove i fotografirao zanimljive detalje, te tako osim napisane knjige, imao i izložbe diljem Hrvatske.
 
- To što prođete Putem dat će vam snagu, volju i životnu energiju za sve što je ispred vas, jer Put je snaga. Vi pokazujete svoju snagu i Put vam vraća kako biste ono što ste dali mogli i vratiti – zaključio je autor knjige ‘’S Prijateljem na Putu sv. Jakova’’, Ivica Bota.
 
Publika je na kraju predavanja dobila besplatni primjerak njegove knjige.
 
25. travanj 2024 14:46