StoryEditorOCM
KulturaU REŽIJI HELENE PETKOVIĆ

ADAM I EVA U DUBROVAČKOM TEATRU Izvedena posljednja ovosezonska premijera

Piše DVForo: Hrvoje Margaretić, Vedran Jerinić
1. lipnja 2019. - 15:06

Na Velikoj sceni Kazališta Marina Držića izvedena je posljednja ovosezonska premijera, a riječ je o predstavi ”Adam i Eva” Miroslava Krleže u režiji Helene Petković.

- U središtu radnje vječni je i svevremenski sukob između muškarca i žene. Radnja započinje u prljavoj sobici Hotela Eden, vrhuncem sukoba između Čovjeka i Žene koji traje već tri dana. Prva runda završava smrću Žene koja se baca u lihthof i samoubojstvom Čovjeka koji se nakon vijesti o ženinoj smrti baca pod jureći šnelcug. U zagrobnom životu sreću se ponovno, u restoranu Hotela Eden, gdje priča kreće ispočetka… Cikličnost drame dodatno nas upozorava da se radi o bezizlaznoj situaciji, o svađi koja nikada ne prestaje, o međusobnom žderanju do smrti; pa i nakon smrti… Iako su oba protagonista kriva za ovaj sukob, žena je možda ipak kriva nešto više- ona ta koja je ubrala jabuku sa stabla spoznaje dobra i zla pa je i kod Krleže svedena na histerične ispade i povišene emocije, dok Muškarac pokušava, koliko toliko argumentirano, napustiti Rajski vrt koji je za njega već odavno postao pakao, stoji u popratnom tekstu.

U predstavi igraju: Mladen Kovačić (Adam), Nika Lasić (Eva), Frane Perišin (Nepoznati), Tomislav Krstanović (Čovjek sa zagonetkom), Marija Šegvić (Žena u crvenom), Anđela Bulum (Opatica), Boris Matić (General), a dodatak je band „Hotela Eden“ u sastavu: Bojan Beribaka, Vlaho Bonačić, Žarko Dragojević i Nikša Sentić.

Autorski tim čine: Helena Petković (režija/adaptacija teksta), Ana Martina Bakić (scenografija), Tea Bašić Erceg (kostimografija), Damir Šimunović (skladatelj), Vesna Kolarec (oblikovanje svjetla), Matea Bilosnić (oblikovanje scenskog pokreta), Paola Dražić Zekić (glazbeni korepetitor) i Đurđa Škavić (jezična savjetnica).

Repriza predstave na rasporedu je prvoga dana lipnja u 21 sat.

24. travanj 2024 09:05