StoryEditorOCM
KulturaGALERIJA SEBASTIAN

OTVORENA IZLOŽBA "LJETNI SNOVI" Koloristička vedrina i veselje Mirande Rako Kuzmanić kao lijek protiv meteorološkog sivila

Piše Bruno Lucić
Foto: Branka Mumalo
29. svibnja 2019. - 00:02
Akademska slikarica Miranda Rako Kuzmanić otvorila je u galeriji Sebastian samostalnu izložbu slika "Ljetni snovi". Kustosica izložbe, povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković tijekom svog je izlaganja navela kako joj je ovo druga suradnja s umjetnicom. Ispričala je domaćina - Andreju Dujić - koja zbog privatnih razloga nije mogla prisustvovati otvaranju. 

Dodala je kako je ljeto pred vratima te kako je autorica svojim slikama uspjela donijeti ”dašak proljeća i nagovijestiti ljetni ugođaj u našem gradu”. Motivi na slikama su uglavnom mrtve prirode i pejsaži te prema riječima Batinić Ivanković umjetnica time zatvara jedan svoj ciklus. Također, mišljenja je kako slike odišu vedrinom i veseljem odnosno onim kakva je autorica i sama.
- Ciklusom slika ”Ljetni snovi” umjetnica otvara čudesan splet primorskih pejzaža s arhitektonskom kompozicijom zbijenom u kubusne odnose stvarajući perspektivu koja na prvi pogled nosi bljesak dječje percepcije. (…) Miranda Rako Kuzmanić umjetnica je snažnog, modernog i vibrantnog likovnog senzibiliteta čija je umjetnost poprimila iznimnu draž instinktivnosti i intuicije. Vođena vlastitim unutarnjim borbama i slutnjama, umjetnica je polako, ali sigurno i bez premca ”uklizala” u nadasve modernu i intimističku umjetnost na suvremenoj dubrovačkoj likovnoj sceni, piše u popratnom tekstu Batinić Ivanković.

Rako Kuzmanić je kazala kako nikakav govor nije pripremila jer je ”osoba od trenutka”. Zahvalila je svim posjetiteljima, ali i svima koji su joj kao doseljeniku (autorica je rođena u Splitu, a od 1996. u Dubrovniku je zaposlena kao profesorica likovne kulture OŠ Lapad nap. a.) u Dubrovniku pomogli. Istaknula je kako je u gradu srela mnogo dragih i dobrih ljudi. Otkrila je da prilikom stvaranja djela za izložbu nije htjela racionalizirati, otkrila je kako je ispunjaju svjetlo i boja i upravo to želi dati ljudima i slikama. Navela je kako je željela ići prema djetinjstvu, u potragu za iskonskim, prema čistoći duše. Priznala je da je kao akademska slikarica ponegdje napravila greške u perspektivi, ali na to se prilikom slikanja nije previše osvrtala jer se prepustila trenutku.

Izložba ostaje otvorena do 15. lipnja. bLu
25. travanj 2024 02:01