Vijesti Kultura

PALAČA SPONZA

POČETAK KRAJA Otvorena izložba o ljepotama, ali i opasnostima koje prijete Zemlji

PALAČA SPONZA

U atriju palače Sponza otvorena je izložba hrvatsko-francuskog umjetnika, dizajnera Nikole Vujanića pod nazivom „Početak kraja“. Izložba je rezultat suradnje dubrovačke podružnice Hrvatske matice iseljenika, Umjetničke galerije Dubrovnik i JU Rezervata Lokrum, a uz potporu Državnog arhiva u Dubrovniku, Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije i Turističke zajednice Grada Dubrovnika.
 
U ime Matice okupljenima se obratila Maja Mozara koja je naglasila kako je izložba posvećena planeti Zemlji, njezinoj ljepoti, ali i opasnostima koje joj prijete onečišćenjem. Također, dodala je kako je izložba priređena povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti (22. svibnja), Europskog dana parkova (24. svibnja) te Svjetskog dana zaštite okoliša (5. lipnja) te da će nakon Dubrovnika, postav biti izložen i u drugim europskim destinacijama.
 
Ravnateljica Državnog arhiva Nikolina Pozniak naglasila je da je tema izložbe, klimatske promjene, važna tema ne samo danas, već i tema od izrazite važnosti za cijelo stoljeće. Ravnatelj Rezervata Lokrum Ivica Grilec izrazio je nadu da naslov izložbe zapravo znači „početak kraja“ neodgovornog odnosa čovjeka prema prirodi. Prvi čovjek UGD Tonko Smokvina čestitao je umjetniku na izložbi i još jednom podcrtao važnost teme.
 
Dizajner, hrvatski iseljenik rođen u Splitu, koji živi i radi u Parizu i koji koristi umjetničko ime „Niko Neki“, mišljenja je kako izložba zapravo doprinos  borbe za opstanak. Kazao je kako su temperature sve više i više kao i sama razina mora, pojavile su se ekološke izbjeglice, zrak i voda su onečišćeni kao nikad dosad, a „riba će još malo biti od plastike“ jer je toliko plastike u morima.
 
Izložbu je otvorio v.d. pročelnika Upravnog odjela za komunalne poslove i zaštitu okoliša pri Dubrovačko-neretvanskoj županiji Miho Baće, a postav se može pogledati do 3. lipnja. bLu  

loading...
Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije