StoryEditorOCM
KulturaU 83. GODINI

NAPUSTIO NAS JE IVO BIOČINA Kamenoklesar s ključevima od Raja

Piše DV
19. svibnja 2019. - 12:53
"Mislim da iza sebe ostavljam jednu lijepu i monumentalnu stvar – sv. Petra na Boninovu. Tamo sam radio cijeli kompleks crkve i zvonik, a i kip samog sv. Petra s Radovanijem. To sam radio godinu dana. Tako sad imam ključeve od Raja". Tako je govorio Ivo Biočina, dubrovački kamenoklesar i kipar, prije godinu dana za Dubrovački vjesnik. Ivo Biočina preminuo je jučer blago u Gospodinu, u 83 godini.

"Nikad čovjek ne bi radio nešto što je teško, a da ne voli. To je tradicionalni zanat. Moji su to radili generacijama i generacijama, otac, nono, pranono. Čak smo na Braču imali i svoj kamenolom prije sto, dvjesta godina. Na Braču još ima klesara, tamo je i klesarska škola gdje su me prije nekoliko godina zvali da budem profesor, ali u Dubrovniku gotovo da i nema više nitko. Moji su došli s Brača poslije Drugog svjetskog rata kao klesari, za poslom. Tu sam odrastao i učio zanat kod jednog Talijana, Giovannija Collonne koji je imao radionicu na Boninovu, a kad sam izučio, došao sam u klesarsku zadrugu ispod Dominikanaca. Ovdje volim ljude, i oni vole mene. Ne znam što se dogodilo...", pripovijedao je ovaj umjetnik kojega smo godinama susretali ispod Dominikanaca, u radionici koju je napustio lani i preseslio pod skale na ulazu u Grad s Pila.

U Domovinskom ratu, Biočina je bio u Odredu naoružanih brodova. "Eto samo tada moja radiona nije radila. Samo je u ratu butiga bila zatvorena. I sad u zadnje vrijeme kad su snimali filmove", rekao je za posljednji intervju u našoj novini. 
20. travanj 2024 16:46