StoryEditorOCM
KulturaPREDSTAVLJEN ZBORNIK "DRŽIĆEVIM TRAGOM - 450. OBLJETNICA SMRTI U DOMU MARINA DRŽIĆA"

Vrijedni ukoričeni doprinos držićologiji i nastavak brendiranja Vidre kao jednog od najznačajnijeg europskog pisca

1. svibnja 2019. - 11:33

Sveučilišna nastavnica i povjesničarka književnost Katja Bakija, predsjednik Upravnog vijeća Doma Marina Držića Pavo Jančić te ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić predstavili su u čitaonici Državnog arhiva u Dubrovniku u palači Sponza hrvatsko-englesko i hrvatsko-talijansko izdanje zbornika "Držićevim tragom - 450. obljetnica smrti u Domu Marina Držića". Zbornik je sinteza svih projekata i aktivnosti u Domu Marina Držića vezanih uz obilježavanje 450. godišnjice Držićeve smrti. 

Matić je najprije pozdravio okupljene rekavši kako su još živa sjećanja na obilježavanje 450. obljetnice Držićeve smrti. Inače, program je tada započeo izložbom "U traganju za renesansom" Nikoline Topić u Noći muzeja 27. siječnja 2017. Ravnatelj DMD-a podsjetio je na sva događanja u sklopu obilježavanja 450. obljetnice smrti najvećeg dubrovačkog i hrvatskog komediografa. 

Predstavljanje integralnog prijevoda Držićeva "Dunda Maroja" koji je priredio Filip Krenus te predstavljanje prvotisaka Držićevih djela: dvaju izdanja Tirene te prvotiska "Piesni Marina" Matić je izdvojio kao dva ključna događaja. Poručio je kako Dom nastavlja "proučavati, istraživati i valorizirati Držića kako on to zaslužuje". Također, dodao je kako je zadaća ove ustanove brendirati Držića kao jednog od najistaknutijih europskih pisaca. Zahvalivši suradnicima i svima koji su sudjelovali u programu obilježavanja 450. obljetnice smrti Marina Držića, Matić je naglasio kako su oba izdanja zbornika vrijedan doprinos držićologiji. 

Pohvalivši oba izdanja zbornika i brojna organizirana događanja, Jančić je zahvalio Matiću koji je, prema njegovim riječima, Dom Marina Držića pretvorio u "spiritus movens dubrovačkog kulturnog života".  

 - Zbornik Držićevim tragom – 450. obljetnica smrti u Domu Marina Držića usmjeren je na bogatu aktivnost Doma Marina Držića u 2017. obljetničkoj godini. Djela Marina Držića inspiracija su brojnim umjetnicima – književnicima, slikarima, kiparima, glazbenicima koji su tijekom 2017. godine svojim iščitavanjima istraživali Držićev svevremenski opus i njegovu komunikaciju sa suvremenošću. I poslije više od četiri stoljeća Držić nama danas ima što za reći. Misli velikoga Vidre i danas imaju privlačnu snagu i potiču nas da propitujemo neke temeljne egzistencijalne odnose – one čovjeka i vlasti, pojedinca i države, starih i mladih, mudrih i glupih, odnose zbilje i čarobnjaštva, teatra i života, napisala je Bakija kao urednica zbornika te dodala:

- Sva događanja kojih je u 2017. obljetničkoj godini bio nositelj Dom Marina Držića kao referentni centar i mjesto okupljanja ljudi nazbilj privučenih Držićevim umjeteonstvom, brojne izložbe, grafičke mape, prijevodi integralnog Držića na engleski jezik, predavanja, osuvremenjivanje njegova djela, književna izdanja, međunarodni projekti, likovne, glazbene i literarne radionice, opetovano su nam posvjedočila o „vječno mladoj duši Držićeva djela“, o „nepodnošljivoj lakoći“ kojom Držićev genij prolazi kroz vrijeme, opstaje u njemu i preskačući stoljeća, dolazi do nas uvijek aktualan, svjež i provokativan, zapisala je urednica izdanja u proslovu.

Izrazila je Bakija nadu da će "planet Držić posebno privući mlade istraživače". Napomenula je kako se Dubrovčani trebaju ponositi zbog Držića te je rekla kako se treba vratiti Držiću, ponovno ga čitati i proučavati. 

 U predstavljanju je sudjelovao dramski umjetnik Hrvoje Sebastijan. Glazbeno su večer uveličali članovi ansambla Plazarius, a svi posjetitelji dobili su besplatno primjerak izdanja zbornika. bLu

20. travanj 2024 13:27