StoryEditorOCM
KulturaDRŽAVNI ARHIV U DUBROVNIKU

OTVORENA IZLOŽBA O JUGU Ljepota, atmosfera i entuzijazam s Danača prešli u Sponzu

Piše PSD.
27. travnja 2019. - 00:20

Kornelija Bašica i Tanja Ladišić autorice su izložbe „Jug – priča s Danača“ otvorene u atriju palače Sponza. U ime domaćina, okupljene je pozdravila ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak.

- Vidim da zaista živimo jednu priču Juga i da se s njom možemo poistovjetiti još od ranih godina pa do današnjeg dana, kazala je Pozniak koja je u ime Arhiva zahvalila i obiteljima koji su obogatili postav ustupivši fotografije iz privatnih zbirki. Potom su se autorice osvrnule na karakter i sadržaj izložbe.

- Znali smo da temom Juga ne možemo pogriješiti. Kada smo uzeli ovaj arhivski fond Plivačkog kluba Jug u obradu, nismo ni slutili kakvo se gradivo krije, koliko je fotografija i dokumenata, koji svjedoče o radu Kluba, dobro sačuvano. Ideja izložbe nametnula se sama po sebi, pogotovo kad je gospar Konsuo u ime Vaterpolskog kluba Jug došao kod nas, isto tako sa zanimanjem za dokumente našeg arhivskog fonda. To nam je zaista bio poticaj da nastavimo dalje s radom na izložbi. Samu izložbu koncipirali smo tako da prikažemo rad Društva od njegovog osnivanja 1922. pa do otvaranja bazena 1961. Znači, period je to treniranja na Dančama i treniranja u Portu. Napravili smo jednu kronologiju događaja, odabrali smo njihove uspjehe, gostovanja, najvažnija gostovanja Mađara i Austrijanaca i sve ono što je donijelo radost ovome gradu. Nadam se da nismo pogriješili u izboru i nadam se da ćete uživati u ovoj izložbi, navela je Ladišić.

Bašica je podsjetila na značaj Juga.

- Veseli me što smo se okupili u ovako velikom broju jer i to svjedoči tome koliko Jug znači svima nama i koliko građani osjećaju Jug. On se trajno urezao u srcima svih svojih građana, Jug čini sinonim ovog grada. Priča je počela tako što je jedan sportski entuzijast, bankovni činovnik, došao te davne 1923. i zatekao jednu kupališnu družinu, jednu malu „četu“ kako su se oni nazivali organizirani u „Kupališnu republiku“. Kako sam kaže taj činovnik: „Danče su me zarobile!“ Tako mogu reći da smo, stvarajući ovu izložbu, stvarno bile zarobljene ljepotom, atmosferom i entuzijazmom koji smo osjetili na Dančama. Dakle, što je ta ekipa napravila u svojih 30 godina, a pričamo o velikanima sporta koji su ispisali najsjajnije stranice svjetske i naše klupske povijesti vaterpola i plivanja. Reš, Kolić i Nardelli. Reš je od Danača napravio kolijevku hrvatskog sporta, on je vaterpolo i plivanje doveo do toga da su oni postali sinonim za Dubrovnik. Čim su krenuli, mladići organizirani pod Rešovim vodstvom, razvukli su pruge, naručio se „balon na ventil“ i počeli su nizati nevjerojatne uspjehe. Taj period od 30 godina pod njihovom vladavinom upisan je zlatnim slovima u knjigu sporta, objasnila je Bašica te dodala:

- Jug postaje nedjeljiv dio svojih građana, oni su s njim slavili svaku pobjedu i oplakivali svaki poraz, a toga je bilo itekako… Mi smo ovdje pokušali sažeti jedan mali dio toga, ostali smo fascinirani tim tridesetim godinama u kojima su se redali tako nevjerojatni uspjesi. Da se razumijemo, to su bila djeca. Dinko Fabris 25 godina stoji na vratnicama gola, dinastija Dabrović iz koje se tri brata igrala za reprezentacije - nevjerojatni su to podatci koji zbilja nigdje nisu zabilježeni u svjetskom sportu. Nošeni tim duhom i entuzijazmom, rasla je ta priča i rasla je izložba tako da je Sponza zapravo postala premala za sve što smo željeli ispričati. Taj entuzijazam i taj fenomen Danača opisivan je u svim svjetskim časopisima i svim sportskim novinama. Jer, kako na tako jednoj plaži, toliko neudobnoj, okruženoj strmim hridima, s vječito valovitim morem uspijevaju 'rasti' takvi šampioni i reprezentativci? Svi su se tome čudili! Tu nije moglo trenirati dva igrača odjednom, a 'rodili' su toliko velikih imena i zato su Danče i Jug uvijek činili jedno. Jug je trajno ostao upisan u srcima svih tih Dančara. Danče i Jug jesu jednu, poručila je Bašica dodavši kako se nada da posjetitelji nisu „zagušeni“ količinom teksta te ih ujedno pozvala da uživaju u izložbi.

U ime Vaterpolskog kluba Jug Croatia osiguranje par riječi o, kako je opisao, "sjajnoj suradnji' Arhiva i Kluba rekao je Željan Konsuo.

- S obzirom da smo izgleda jedini Klub koji je svu svoju arhivu dao nekom državnom arhivu i povjerio ga na čuvanje, ovo što danas vidite arhiva je Plivačkog kluba Jug koja je stvarana od osnutka 1922. pa sve do 1961. Ta arhiva je zaista iznimno obimna i stvarali su je ljudi koji su tada vodili Klub, s tim da treba posebno istaknuti jednog gospara, gospara Pera Kolića, koji je tu arhivu u vrijeme Drugog svjetskog rata sakrio i spasio od uništenja. Danas u potpunosti možemo rekonstruirati sve što se zbivalo oko Kluba – od prvog dana nastanka svaki je detalj zapisan i pohranjen ovdje. Moram isto tako reći da mi je dosta starih jugaša tijekom godina govorilo da nije baš dobro da smo dali naš arhiv tu u Državni arhiv, bolje da smo to sačuvali da to stoji kod nas, ovako to nije 'naše'. Na kraju krajeva, formalno kad jednom daš svoj arhiv, više to nije tvoje, to je Arhivsko. Međutim, ovdje se dogodila jedna lijepa priča: gospođe koje su govorile prije mene zaista s jednom dužnom pažnjom odnose se prema tom našem arhivu koji i dalje smatramo našim, a to zaista pokazuje i ova izložba. Moja suradnja s ovim dragim gospođama počela je prije nešto malo manje od dvije godine kad sam počeo raditi na stvaranju prve knjige o Jugu. Citirat ću jedan dokumenat koji se nalazi u Arhivu, dokumenat je to od 28. prosinca 1952. u kojemu Skupština Juga donosi zaključak da Izvršni odbor treba formirati Redakcijski odbor u cilju izdavanja knjige „Trideset godina Juga“. Od tada je evo prošlo 66 godina, ta knjiga iz malih milijun razloga još uvijek nije ugledala svjetlo dana i za vrijeme svih subota koje su postale redovite i 'zarazne' tu u Arhivu, došli smo do zaključka da bi bilo dobro iskoordinirati vrijeme kad će ići ova izložba s vremenom konačnog izdavanja prve Jugove knjige kako bi to koincidiralo. Da onoga trenutka kad knjiga dođe do tiskare, ide i ova divna izložba. Više od pola dokumenata koje ovdje vidite je naravno sadržano u knjizi. Knjiga obrađuje puno veći period pa ne može naravno donijeti sve, naglasio je dopredsjednik Juga.

Kosnuo je najavio nove korake po pitanju arhive te izrazio nadu da će se naći zainteresirani istraživači.

- Ono što je snaga našeg Kluba, a što moram reći svim našim starim jugašima, jest to da jesmo dali svoju arhivu. Ne samo da smo dali, nego smo pripremili svu arhivu od 1960. do 1990. koja ovih dana dolazi tu u Arhiv i s ponosom dajemo našu arhivu na uvid svima. Naravno da je teško, čak i ovaj mali period od niti 40 godina predstaviti u Sponzi. Uopće ne sumnjam da će knjiga i izložba potaknuti nekog mladog istraživača da jednom sjedne u predivni prostor knjižnice Državnog arhiva u Dubrovniku s divnim pogledom na Katedralu i Svetog Vlaha i da istražuje samo neke pojedine segmente, a tako zanimljivih i intrigantnih segmenata ima, istaknuo je Konuso zahvalivši još jednom autoricama i Arhivu na suradnji.

Prikazane su slike plivača i plivačica Juga, a izložena je i originalna zastava „Republike Danče“. Izložba ostaje otvorena do 9. svibnja. bLu

18. travanj 2024 01:47