Vijesti Kultura

NOĆ KNJIGE U DUBROVAČKIM KNJIŽNICAMA

„Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa“

NOĆ KNJIGE U DUBROVAČKIM KNJIŽNICAMA
Dubrovačke knjižnice Dubrovnik s veseljem najavljuju Noć knjige koja će se održati u utorak, 23. travnja 2019. Tema ovogodišnje Noći knjige je „Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa“.
 
Vrijeme prolazi, svijet se mijenja. Ipak, oni ne stare. Inspiriraju, vesele, potiču na razmišljanje i djelovanje. Oni su omiljeni likovi, junaci, rođeni u bajci, basni, romanu, priči ili stripu, obilježili su odrastanje i bez njih ništa ne bi bilo isto – kultura, svakodnevica – pa ni mi sami. U Noći knjige 2019. pozivamo ih u goste. Dubrovačke knjižnice pripremile su raznovrstan program za velike i male.
 
U Ogranku Mokošica Dubrovačkih knjižnica uoči Noći knjige u jutarnjim satima (od 10 do 12 sati) održat će se matineja uz Bajke naopačke s Crvenkapicom i Ružnim pačićem.
Navečer će se nastaviti programom o najpoznatijem malom čarobnjaku, Harryju Potteru. U 19 sati počinje kviz, kasnije se čitaju ulomci iz knjiga o Harryju Potteru, predstavlja se Potterova družina (nagrađena maska na ovogodišnjem Dubrovačkom karnevalu), te se zabavlja uz društvenu igru HP Cluedo i slastice pripremljene po receptima iz Neslužbene Harry Potter kuharice.
 
Na Odjelu za djecu i mlade Narodne knjižnice Grad od 16 sati moći će se pogledati izložba stripa ‘’Durica’’ učenika produženog boravka OŠ Marina Getaldića kojeg su vrijedni osnovnoškolci radili na zadnja tri susreta u sklopu radionice „Knjigoljupci u akciji s knjižničarkom Nikolinom“. Također, svi posjetitelji moći će pogledati i izložbu Alana Forda kojom se obilježava 50 godina od nastanka ovoga kultnog stripa i za čiju je prigodu posebno napravljena cvjećarnica u prizemlju Narodne knjižnice Grad. Malo kasnije krenut će i popularna društvena igra Tombola za djecu i roditelje uz neizostavne poklone. Poseban doživljaj bit će projekcija crtića „Tom i Jerry“ koji će se prikazati na starinskom projektoru. U predvečerje Noći knjige, Dubrovačke knjižnice pozivaju sve zainteresirane na „Jednu sasvim neobičnu šetnju ponekom ulicom s ponekim pjesnikom i likom“.Polazak je ispred portuna u Ulici Cvijete Zuzorić broj 4, a kad Maro i Baro odbroje šestu uru, uz zvuke pjesme posvećene ženi što ulici ime je dala, kreće se u đir istim kamenim pločama kojima i ona je utisla sjaja. A u Gradu što poezija je sama, iza kantuna sigurno netko čeka… Stoga, u utorak, 23. 4., u 18 sati dođite ispred Znanstvene knjižnice i u điru od knjižnice do knjižnice otkrijmo zajedno što je san, a što java. Poslije šetnje Dubrovačke knjižnice organiziraju tratamenat u prizemlju Narodne knjižnice kako bi zahvalile svim posjetiteljima Noći knjige. Nakon tratamenta u 20:30 sati slovenski glazbenik i tekstopisac Zoran Predin, održat će  koncert i predstaviti knjigu ‘’Glavom kroz zid’’.
 
Noć knjige je manifestacija kojom se nastoji dati kreativan poticaj čitanju, promociji knjige te razgovoru o njezinu statusu i važnosti u suvremenom društvu, a održava se povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja).
 
Organizatori Noći knjige 2019. su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruga školskih knjižničara.
 
loading...
Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije

DRUGA POBJEDA Gotovo pet puta bolji

DRUGA POBJEDA Gotovo pet puta bolji
Hrvatska je bila bez primljenog pogotka u prvom poluvremenu, koje je dobila s 13:0. Na kraju je Kinu savladala s...
DRUGA POBJEDA Gotovo pet puta bolji