StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKI ARHITEKT ODRŽAO PREDAVANJE "MUNGU IBARIKI AFRIKA - JEDNA (NE)OBIČNA MISIJA" U ŽITNICI RUPE

BOŽO BENIĆ Poanta je prepoznati Afriku u svakodnevnim situacijama i djelovati jer nismo tu radi sebe, nego radi drugih!

Piše PSD.
16. travnja 2019. - 00:55
Nakon što je 27. ožujka u žitnici Rupe predstavio izložbu fotografija velikog formata ”Tanzanija u srcu”, dubrovački arhitekt Božo Benić na istom je mjestu održao predavanje ”Mungu ibariki Afrika – jedna (ne)obična misija”. Sama rečenica ”Mungu ibariki Afrika” naslov je tanzanijske himne, a u prijevodu sa svahilija, koji je pored engleskog službeni jezik u ovoj afričkoj državi, znači ”Bog blagoslovio Afriku”. Ponovno je Benić dubrovačku publiku poveo na ”putovanje” Crnim kontinentom, opisao je detalje svog borvka, svoje doživljaje, susrete, kulturološka otkrića pa čak i podatak da se četiri puta zarazio malarijom!

Naime, kao volonter udruge „Kolajna ljubavi“, Benić je u dva navrata boravio u Tanzaniji. Od lipnja do kolovoza 2015. bio je voditelj Sirotišta sv. Ante u Songei, koje skrbi o pedesetak djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, te koordinator programa „Kumstva“ kojim udruga potpomaže školovanje više od tisuću djece i mladih diljem zemlje. U siječnju 2018. vratio se u Tanzaniju kako bi izvršio nadzor nad izgradnjom vodoopskrbnog sustava u Župi sv. Franje Asiškog u selu Monduli Juu na sjeveru zemlje financiranim sredstvima prikupljenim u sklopu humanitarne akcije „Dubrovnik za Afriku: kap vode – ocean ljubavi“ koju je realizirao u suradnji sa Župom sv. Mihajla.

Inače, svom župljaninu, podršku je došao dati i župnik lapadske župe don Robert Ćibarić koji je još jednom pohvalio Benića te zahvalio Dubrovčanima što su nesebično sudjelovali u humanitarnoj akciji.

Benićevo predavanje bilo je popraćeno bogatim fotomaterijalom kao i ponekim videom što mu je dodatno olakšalo prikazivanje života u državi smještenoj na istočnoj obali Afrike. Benić je zaključio riječima kako je poanta prepoznati Afriku u svakodnevnim situacijama te djelovati.

- Ne moraš ići u Afriku da bi činio dobro. Nismo tu radi sebe, nego radi drugih, jasan je bio predavač na kraju jednosatnog predavanja.

Bila je ovo ujedno posljednja prilika dubrovačkoj publici da pogleda izložbu "Tanzanija u srcu" koja nakon Dubrovnika, putuje u Zagreb. bLu
18. travanj 2024 19:23