StoryEditorOCM
KulturaKAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA

NAJAVLJENA PREMIJERA „SUTONA“, IVICA BOBAN PORUČILA Katastrofa je da u kazalištu u kojemu se radi od jutra do mraka nema grijanja!

Piše PSD.
12. travnja 2019. - 21:54

Na Velikoj sceni Kazališta Marina Držića održana je konferencija za medije kojom je najavljen novi premijerni naslov „Suton“ Iva Vojnovića u režiji Ivice Boban. Redateljica je navela dva razloga zbog kojih osjećaj izrazito veselje što je od bivšeg suradnika, a sadašnjeg ravnatelja KMD-a Paola Tišljarića dobila poziv da režira ovo Vojnovićevo djelo.

Kazala je kako izrazito cijeni „izvanredni ansambl KMD-a“ s kojim je surađivala radeći naslove: „Nora“ Henrika Ibsena, „Dubrovački skerac“ Feđe Šehovića, Planet Držić, „Suzana čista“ i „Orfeo“ Mavra Vetranovića… Većini glumaca iz aktualne predstave Boban je bila profesorica na Akademiji. KMD je nazvala „biserom od kazališta na našim prostorima“. Drugi razlog njezinog veselja jest taj što režira djelo Iva Vojnovića čiji naslov je nazvala „izvanredno napisanim remek-djelom“ kojeg krasi „precizna i točna dramaturgija“ te „do tančina isprofilirani likovi“. Kazala je kako je Vojnovićev tekst jako suvremen te je pojasnila same odnose između likova u predstavi i njihovu simboliku.

Nazvala je komad vrstom „dansea macabrea“ odnosno mrtvačkim plesom koji se događa u jednoj večeri. Istaknula je kako je riječ o čehovljevski napisanom komadu te je dodala kako Vojnovićeva dramska djela predstavljaju vrh hrvatske dramske književnosti i kako je „Dubrovačkom trilogijom“, „Ekvinocijem“, „Maškaratama ispod kuplja“ utro put hrvatskom modernom dramskom pismu. Mišljenja je kako bi se njegova djela stalno trebala igrati u hrvatskim kazalištima, posebno u Zagrebu, ali je sa žaljenjem ustvrdila da to ipak nije slučaj.


Scenograf Marin Gozze otkrio je kako mu je „Suton“ najdraži Vojnovićev dramski tekst te kako je „dobro dramski sažet“ pa lako može funkcionirati i u kineskom i u japanskom prijevodu ili u bilo kojoj kulturi.

Izmira Brautović koja igra ulogu Mare Nikšine Beneše priznala je kako je „s užasnim strahom ušla u predstavu i kako je tražila pomoć“.

- Ovo je sve samo ne ono što sam do sada radila, jasna je bila Brautović i dodala kako je riječ o „velikom zalogaju“ i o „ulogetini“.

Gostujući dramski umjetnik, glumac splitskog HNK, Mijo Jurišić (Lujo Lasić) zahvalio je na pozivu i na suradnji. Treća mu je ovo suradnja s dubrovačkim teatrom, a proces rada nazvao je uzbudljivim. Novom ravnatelju poželio je sreću, a predstavi dug život. Nika Lasić (Pavle) poziv da igra u ovoj predstavi opisala je kao veliku čast i veliki izazov. Naglasila je kako je ujedno teško, ali i prelijepo. Igrati u djelu Iva Vojnovića, igrati Pavlu te igrati u predstavi koju režira Ivica Boban za nju osobno je „trostruki dobitak na lotu“ jer se osjeća ispunjenom. Srđana Šimunović (Kata) također ne krije sreću što u trostrukoj ulozi sudjeluje u projektu i što je postala „sutonašica“. Istaknula je da ako se igdje Vojnovićev „Suton“ može i treba raditi onda je to u KMD-u.

Na kraju se Boban još jednom obratila predstavnicima medija rekavši kako Kazalište Marina Držića nema grijanja, a teatar dolaze glumci, publika i djeca.

- Katastrofa je da u kazalištu u kojemu se radi od jutra do mraka nema grijanja, revoltirano je poručila redateljica.

Autorski tim čine: Ivica Boban (redateljica), Marin Gozze (scenograf), Doris Kristić (kostimografkinja), Damir Šimunović (skladatelj), Vesna Kolarec (oblikovanje svjetla), Ivan Lušičić Lik (oblikovatelj video projekcija) i Srđana Šimunović (jezična savjetnica/asistentica redateljice).

U predstavi igraju: Izmira Brautović (Mara Nikišina Beneša), Mirej Stanić (Made), Glorija Šoletić (Ore), Nika Lasić (Pavle), Srđana Šimunović (Kata), Hrvoje Sebastijan (Luco Orsatov Volco), Branimir Vidić (Sabo Šiškov Prokulo), Mijo Jurišić (Lujo Lasić) i Zdeslav Čotić (Vaso).

Pretpremijera predstave je 17., premijera 18., a reprize 25. i 26. travnja, a sve izvedbe započinju u 20 sati. bLu

16. travanj 2024 21:42