StoryEditorOCM
KulturaPREDSTAVLJANJE KNJIGE MOSTARSKOG BISKUPA DR. RATKA PERIĆA

'Nada koja ne postiđuje'

Piše DV
11. travnja 2019. - 12:38
Nakon svečanog koncerta Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Akademskog zbora Pro Musika iz Mostara (subota, 6. travnja), te križnog puta na Srđ i koncerta u suradnji sa Srpskom pravoslavnom općinom u Dubrovniku (nedjelja, 9. travnja), na Danima kršćanske kulture u Dubrovniku večeras slijedi predstavljanje knjige mostarskog biskupa dr. Ratka Perića “Nada koja ne postiđuje”.
Knjiga će biti predstavljena u ponedjeljak, 8. travnja u 19.30 sati u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku. Izdana je u povodu 120. obljetnice rođenja i 20. obljetnice beatifikacije zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca, blaženika i mučenika.
U knjizi je mons. Perić detaljno analizirao pismo koje je komunističko tužiteljstvo pripisalo kardinalu Alojziju Stepincu, a ono je bilo najvažnijim predmetom optužnice i osude koju je izrekao komunistički sud na montiranom procesu hrvatskome blaženiku. Biskup Perić bio je jedan od članova Mješovite komisije hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka za zajedničko razmatranje lika kardinala Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog, koja je na poticaj pape Franje u godinu dana održala nekoliko zasjedanja a na posljednjem, održanom 13. srpnja 2017., objavljeno je priopćenje sa zaključcima. Knjigu je izdala Crkva na kamenu krajem 2018. godine.
Dr. Perić je radio na postojećim arhivskim vrelima i na pouzdanoj literaturi, što potvrđuju recezenti knjige. Knjigu resi činjeničnost i autentičnost, uvažavanje načela uzročnosti i posljedičnosti, kao i poštovanje konteksta života onoga vremena. Sažeta je, krcata podacima i aktualna.
Knjigu će, uz autora, predstaviti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić i mr. don Ivo Šutalo. Moderator večeri je Marinko Marić.
20. travanj 2024 01:11