StoryEditorOCM
KulturaU SKLOPU PROGRAMA "KNJIŽEVNOST"

Jurica Pavičić u Art radionici Lazareti!

Piše DV
22. ožujka 2019. - 17:39
U sklopu programa Književnost u Lazaretima u Art radionici Lazareti ugostit ćemo Juricu Pavičića, višestruko nagrađivanog hrvatskog književnika, scenaristu, publicistu i kritičara. Razgovor s Juricom Pavičićem moderirat će Staša Aras.
Razgovarat ćemo o knjizi eseja Knjiga o jugu i novom nagrađenom romanu Crvena voda.
Jurica Pavičić (1965.) pisac je, novinski kolumnist i filmski kritičar. Dobitnik je najznačajnijih hrvatskih priznanja za novinarstvo i filmsku kritiku. Kao književnik debitirao je 1997. socijalnim trilerom "Ovce od gipsa", po kojem je snimljen film Vinka Brešana "Svjedoci", uvršten u konkurenciju Berlinskog filmskog festivala gdje je nagrađen i ekumenskom nagradom. Pavičić je za scenarij nagrađen Velikom zlatnom arenom festivala u Puli. Napisao je još romane, "Nedjeljni prijatelj", "Minuta 88", "Kuća njene majke", "Crvenkapica", "Žena s drugog kata", te zbirke priča "Patrola na cesti" i "Brod u dvorištu". Živi u Splitu

Knjiga o jugu" Jurice Pavičića, našeg ponajboljeg kroničara i kritičara mediteranskog juga, nije priča o mitskoj utopiji gdje se živi vječno, neopterećeno ljeto. U nizu sjajnih eseja kojima tematizira hrvatski, srednjoeuropski i sveeuropski jug, odnosno Dalmaciju, Jadran i Mediteran, Pavičić se bavi jadranskim i mediteranskim prostorom kao prostorom nedovršene modernizacije, prostorom ubrzane gentrifikacije i industrijski opustošenim prostorom, isključenim iz progresa i osuđenim na stalne početke iznova.

Izbacujući iz narativa stereotipne turističke slike, u ovim se tekstovima autor bavi jadranskom antropologijom od kulturne povijesti bure preko trajekata pa do vikendica. Njegove su teme zdanja koja govore o novijoj povijesti kao što je tučepski Hotel Jadran i projekt Skopje 2014, zatim zajednička industrijska povijest na primjerima Jugoplastike i Dalmatinke, ali i neke od prosvjetiteljskih figura dalmatinskog 20. stoljeća, kao što su Dika Marjanović Radica i Tomislav Ivić.
Možda i najintimnija knjiga koju je Pavičić dosad objavio, "Knjiga o jugu" donosi nekoliko autobiografskih eseja u kojima autor propituje kako su ideologije i kolektivna povijest 20. stoljeća oblikovale sudbine njega i njegovih predaka.
Njegov roman "Crvena voda", ove godine nagrađen književnom nagradom Fric objavljen je u izdanju nakladnika Profil (2017.), govori o nestanku 17-godišnje djevojke iz malog mjesta u Dalmaciji 1989. godine te o posljedicama koje taj događaj ostavlja na živote niza osoba tijekom sljedećih 27 godina.
 
Program „Književnost u Lazaretima“ relizira se kroz programsku liniju Partcipacija // Protuotrov.
Program financijski podržavaju i omogućuju Ministarstvo kulture i Grad Dubrovnik; rad ARL podržava Zaklada Kultura nova.
 
19. travanj 2024 05:28