StoryEditorOCM
KulturaIZLOŽBA U PALAČI SPONZA

Fehim Vukotić predstavio "Boje staroga Grada"

19. ožujka 2019. - 23:27
Neizmjerna stvaralačka želja, misli potisnute duboko u duši umjetnika i istraživanje novih vrijednosti kako bi se realizirala svaka ideja, vodilja su dubrovačkog umjetnika Fehima Feše Vukotića koji je pod utjecajem nasljeđa dubrovačke kolorističke likovne tradicije iskušao sve pigmete, boje i oblike kojima je stvorio novu vizualnu senzaciju. Rezultat je izložba koja je pod nazivom "Boje staroga Grada" otvorena u palači Sponza i koja oduševljava u temeljnim likovnim segmentima: likovnom pristupu i estetskom doživljaju.

-Umjetnički oblici koji nastaju iz kista Fehima Vukotića spoj su jakih kolorističkih vertikala, „izlomljenih kuteva“ i kompozicija koje ponegdje postaju rešetkasti raster platna složenih u triptihe. Precizno definirani rubovi akrilika postaju poligon za vlastitu igru boje. Pogledajmo tek Orlanda ili Malu Onofrijevu česmu – koloristički kontrasti jarkih boja s tamnim „trakama“ dojmljivo razlučuju sastojke svake pojedine slike. Precizno izvedeni simboli Staroga Grada omeđeni su kolopletom boja koja svojim dinamizmom postaje svojevrstan optički reljef. Način na koji Vukotić tretira plohu gotovo je identičan u svim djelima dok kompozicijski umjetnikove izvore možemo tražiti u minimalizmu ili geometrijskoj apstrakciji koja u sebi nosi i organičku komponentu. Uz vječite gradske motive, počevši od Straduna, gradskih zidina i starih kamenih kućica s „persijanama“, Minčete, Zvonika pa sve do gradskog porta, izložbom Boje Staroga Grada umjetnik je iznjedrio nove kompozicije tradicionalnih dubrovačkih interijera u suptilnoj matrici materijalne zbilje kojom je određeno ljudsko postojanje- rekla je, između ostalog, otrvarajući ovu izložbu povjesničrka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković koja je i autorica predgovoru ove izložbe.
 
Otvorenje je uveličala klapa Poklisar, a Vukotić je potom brojnim okupljenim ljubiteljima umjetnosti rekao kako ima još mnogo ideja koje želi slikarski realizirati i obećao da će ustrajati u tom naumu pri čemu će ga voditi ljubav prema rodnom gradu i neiscrpna inspiracija koju mu predstavlja Grad i njegove vedute.
15. travanj 2024 00:12