StoryEditorOCM
Kultura"Sol u moru" Veronike Šulić

"Volim tematiku vezanu za more i ugođaj kojeg donosi"

Piše DV
13. ožujka 2019. - 18:55
U okviru Međunarodnog festivala „Sarajevska zima“, u Galeriji „Preporod“, otvorena je izložba naše sugrađanke Veronike Šulić, likovne umjetnice i restauratorice dubrovačkog Odjela za zidno slikarstvo Hrvatskog restauratorskog zavoda (HRZ).
Za svoje prvo predstavljanje sarajevskoj publici umjetnica je izložila seriju od 19 slika nazvanih „Sol u moru“, rađenih posebno za „Sarajevsku zimu“ čija se ovogodišnja likovna okosnica veže uz temu „Buke i bijesa“ vremena u kojima živi suvremeno čovječanstvo.

Otvarajući izložbu direktor Festivala „Sarajevska zima „ Ibrahim Spahić zahvalio je autorici na predstavljenoj likovnoj priči.
Veronika Šulić je vješto kroz slikarski medij prikazala priču „Sol u moru“ koja je sukladna glavnoj temi ovogodišnjeg 35. Sarajevskog zimskog festivala, a to  je „Buka i bijes“. Kroz 19 izloženih slika osvjestila je priču tragedije brodoloma i sudbine mnogih koji se zbog zle sudbine u konačnici „stope u morskoj soli“, kazao je Spahić. Istaknuo je kako djela dubrovačke umjetnice snažno potiču na razmišljanja o aktualnim zbivanja s migrantima koji iz afričkih zemalja preko Sredozemnog mora pokušavaju stići do Europe. "Pritom mnogi od njih nestaju u „fizički stvarnim brodolomima“, ali su daleko teži bešćutni brodolomi suvremenog europskog društva koje bi „izbjeglice izmaknule na neko drugo mjesto kako mu ne bi ometalo sliku u kojoj uskogrudo doživljava samo sebe“, naglasio je Ibrahim Spahić.

"Restauriram freske, a taj medij i to slikarstvo me privuklo da i u ovoj kreativnoj seriji upotrijebim dosta pigmenata i sličnih materijala s kojima sam skoro svakodnevno u doticaju u svom poslu. Volim tematiku mora, njegova lica i naličja, energiju, osjećaje… koje sobom donosi. Pripremajući ovu izložbu dosta često sam razmišljala i o nesrećama koje se događaju migrantima na Sredozemlju, gdje oni u nekom od njihovih nesretnih trenutaka zapravo postaju „sol u moru“, kazala je Veronika Šulić
 
20. travanj 2024 14:34