StoryEditorOCM
KulturaRAZGOVOR S REDATELJICOM POVODOM PREMIJERE PREDSTAVE "NEMREŠ POBJEĆ OD NEDJELJE"

MARINA PEJNOVIĆ Likovi u ovoj predstavi su kao dva hrčka: sustavno se glođu i misle da je trava drugdje zelenija

1. ožujka 2019. - 18:15
Nakon što joj je ravnatelj Kazališta Marina Držića Paolo Tišljarić ponudio tekst i rekao da će raditi s dva nova člana ansambla Angelom Bulum i Bojanom Beribakom, raspored i volja za radom zagrebačke redateljice Marine Pejnović savršeno su se uklopili u tu ponudu, a rezultat je postavljanje naslova ”Nemreš pobjeć od nedjelje” Tene Štivičić u teatru Bursa. Suradnica redateljice je Mirej Stanić, kostimografkinja je Tea Bašić Herceg, scenograf je Pietro Boban, a oblikovanje svjetla potpisuje Vesna Kolarec. Nakon pretpremijere 28. veljače te premijere 1. ožujka, slijede reprize 2., 8. i 9. ožujka, a sve izvedbe počinju u 20 sati. 


NEDJELJA KAO "STATE OF MIND"


Bijeg od nedjelje vodi na kazališne daske.

Da, ja sam igrom prilika rođena u nedjelju (smijeh). Nedjelja je nerazmjer između svega što moraš obaviti u ponedjeljak i svega što si obavio tijekom proteklog tjedna. Visoka mentalna aktivnost i niska fizička aktivnost koja dovodi do specifičnog psihološkog stanja. Našim likovima u predstavi nedjelja se provukla kroz cijeli život kao njihov „state of mind“- traganja za nečim, ali i nedjelovanja.


Koliko to stanje nedjelje utječe na likove u predstavi?

Njima je nedjelja svaki dan. Tekst je praizveden 1999. u Zagrebačkom kazalištu mladih i kod nas je tek kretao taj tip monološkog teatra koji prekopava po svakodnevnici u suigri s publikom. Za naše likove nedjelja je dan samoće u paru, kada vrte misli u glavama i monologiziraju o svemu onome što nisu u stanju reći jedno drugome na glas. To je jedan odličan primjer teksta koji se bavi našom svakodnevnošću i životnom situacijom. Sada je malo drugačiji kontekst jer tada stvarno nije bilo posla, a nama se u tri godine dogodila jedna velika promjena, veliki dio ljudi se odselio i mi sad odjednom imamo viška posla, a ne možemo naći sve ljude. Ali ono što...

Cijeli razgovor pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika!

16. travanj 2024 13:52