Vijesti Kultura

DUBROVAČKE KNJIŽNICE

Roditelji donirali privatnu knjižnicu Nikše Spremića

DUBROVAČKE KNJIŽNICE

Dubrovačke knjižnice Dubrovnik javno su zahvalile roditeljima pokojnoga Nikše Spremića, gosparu Vlahu i gospođi Pavi Spremić, na velikodušnoj donaciji njegove privatne knjižnice koju su Knjižnicama ustupili 21. siječnja ove godine.

Nikša Spremić (Dubrovnik, 14. studenog 1987. – Vitaljina, 24. prosinca 2018.) diplomirao je povijest i povijest umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu, a dio studija u akademskoj godini 2008. - 2009. proveo je u SAD-u na Sveučilištu Duke. Dobitnik je Rektorove i Dekanove nagrade za izvrsnost Sveučilišta u Zagrebu i pokretač je sveučilišnog časopisa “Panoptikum“. Bavio se istraživanjem crkveno-državnih odnosa u komunističkim sustavima 20. stoljeća s posebnim fokusom na odnose Katoličke Crkve i komunističkog režima u Drugoj Jugoslaviji (1945-1990). Dobitnik je stipendije Lord George Weidenfeld Scholar na Sveučilištu u Oxfordu gdje je 2011. godine stekao zvanje istraživačkog magistra iz područja ekonomske i društvene povijesti. Od 2015. godine pohađao je doktorski studij na rimskom Papinskom Sveučilištu Gregoriana u Rimu.

Koliki je značaj knjiga imala u privatnom i profesionalnom životu Nikše Spremića svjedoči njegova privatna kolekcija knjiga koju uz hrvatska izdanja čine engleska, francuska, američka i talijanska izdanja.

Dubrovačke knjižnice doniranu knjižnu građu uvrstile su u knjižni fundus svojih ustanova: Znanstvene knjižnice Dubrovnik i Narodne knjižnice Grad. Od ukupno petsto devedeset sedam (597) knjiga, tristo sedamdeset i četiri (374) djela su uvrštena u „S“ zbirku Znanstvene knjižnice, trideset i četiri djela (34) u zbirku „Ragusina“, a stotinu šezdeset i osam (168) djela u fond Narodne knjižnice Grad. Ukupna procijenjena vrijednost donacije iznosi oko 75.000 kuna, iako je stvarna vrijednost neprocjenjiva.

Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije

I turisti se okušali u penganju jaja

I turisti se okušali u penganju jaja
Udruga Dubrovački primorski svatovi i ovog je Uskrsa ponovno upriličila radionicu tradicionalnog penganja jaja i...
I turisti se okušali u penganju jaja

Svi u đir Stradunom

Svi u đir Stradunom
Uskrsna nedjelja i lijepo, sunčano vrijeme izmamili su na Stradun brojne sugrađane i njihove goste. Stradun se ...
Svi u đir Stradunom