StoryEditorOCM
KulturaOŽIVLJAVAJU DUBROVAČKI ARTIĐANI I PUČANI, VLASTELA I SELJACI, POPOVI I FRATRI

FOTO Predstavljena knjiga memoarskih zapisa "Dubrovački koluri"

Piše dv Foto: Ahmet Kalajđić
5. veljače 2019. - 09:24
Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavio je knjigu memoarskih zapisa "Dubrovački koluri" novinara i publicista Antuna Stražičića u ponedjeljak, 4.veljače, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Promociju su vodili Slavica Stojan i Stjepan Ćosić.
 
U knjizi Antuna Stražičića (1864-1921), kojom Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku daje svoj prinos ovogodišnjoj festi sv. Vlaha, riječ je o memoarskoj kronici političkih zbivanja u Dubrovniku od kraja sedamdesetih do kraja devedesetih godina 19. stoljeća.
 
Autor piše iz perspektive nekadašnjega oduševljenoga pripadnika, a potom renegata Dubrovačke omladine, radikalnoga krila skupine dubrovačkih Srba katolika koji su igrali značajnu ulogu u političkome životu Grada u to doba. Pišući jezikom svoje mladosti, Stražičić širi kaleidoskop sjećanja bez strogog kronološkog reda, dinamičnoi brzo, po diktatu sentimenata i raspoloženja.
 
Tako pred nama oživljavaju dubrovački artiđani i pučani, vlastela i seljaci, popovi i fratri, dobročinitelji, fakini i karocijeri, oriđinali i političari, profesori i trgovci, svijet Place ipokrajnih ulica, butiga, betula i tovjerni. Otkriva nam se balzakovski teatar političkih strasti, bogatstva i siromaštva, pazaranja, festa, fraja i funerala.
 
Uz to što posjeduje vrijednost historiografskoga izvora jer tematizira modus operandi jedne posve specifične političke grupacije i nacionalne ideologije, ovo Stražičićevo djelo, uz Bersine Dubrovačke slike i prilike, zasigurno je najzanimljivija memoarska i autobiografskaproza o dubrovačkom svijetu i njegovim ljudima potkraj 19. stoljeća.
 
Uvodnu studiju o ideologiji i o pokretu dubrovačkih Srba katolika i Stražičićevoj ulozi u njihovu usponu na vlast u dubrovačkoj Općini, kao i o zamiranju pokreta tijekom 20. stoljeća, napisao je urednik knjige Stjepan Ćosić. Ujedno, Stražičićev tekst dopunio je neophodnim bilješkama i tumačenjima o brojnim poznatim i nepoznatim protagonistima i događajima.
 
 
19. travanj 2024 18:37