StoryEditorOCM
DubrovnikPREDSTAVLJEN PRETPROGRAM JUBILARNE FESTIVALSKE SEZONE

DORA RUŽDJAK PODOLSKI Program 70. Igara objedinjuje gostovanja najkvalitetnijih hrvatskih i najznačajnijih stranih umjetnika

Piše PSD.
2. veljače 2019. - 16:19

"Mitovi grada" konceptualni je okvir 70. Dubrovačlih ljetnih igara. Tako je najavljeno tijekom predstavljanja pretprograma jubilarnog festivalskog izdanja na konferenciji za medije u Festivalskoj palači. Intendantica Dora Ruždjak Podolski kazala je kako brojka od 70 govori da je tijekom svih tih godina ovim ambijentom prošlo bezbroj priča, ljudskih i umjetničkih sudbina pa je tako nastao element mitskog. Istaknula je kako program 70. Igara objedinjuje gostovanja najkvalitetnijih hrvatskih umjetnika i najznačajnijih stranih umjetnika. Zahvalila je Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Dubrovniku na podršci dodavši kao upravo tom podrškom Igre dobivaju puni identitet. Zahvalila je i suradnicima unutar Festivalske palače, ali i građanima grada Dubrovnika.

Ravnateljica DLJI Ivana Medo Bogdanović kazala je kako je ovogodišnji proračun Igara velik te iznosi 17,8 milijuna kuna. Naime, Grad Dubrovnik povećao je svoj iznos za 100 posto pa tako gradska finacijska podrška iznosi 6,5 milijuna kuna. Ostatak sredstava crpi se od projekta Kreativna Europa, Zaklade Kaboga te drugih sponzora i donatora. Ulaznice za već definirane programske stavke mogu se kupiti putem web-stranice.

Dogradonačelnica Jelka Tepšić čestitala je vodstvu na važnoj obljetnici poželjevši mu puno uspjeha. Izjavila je kako Grad Dubrovnik snažno podržava i pozdravlja obljetnički koncept. Naglasila je kako se sve mijenja, ali "Igre ostaju Igre". Grad Dubrovnik će, prema njezinim riječima, čvrsto stajati uz Festival. Dožupanica Žaklina Marević imala je samo riječi pohvale i podrške za nadolazeći program.

Pomoćnik za dramski program Saša Božić naglasio je kako program 70. Igara propituje odnos sadašnjosti i budućnosti te njeguje suodnos tradicije i modernosti. Pomoćnik za glazbeni program Tomislav Fačini poručio je kako se "mit" u programu 70. festivalske sezone događa na nekoliko razina. Pored prošlosti, cilj je repertoar glazbenog programa okrenuti prema budućnosti te naglasak staviti na mlade i dubrovačku baštinu. Pomoćnica za inovativne kulturne prakse Karolina Rugle najavila je nastavak brojnih lanjskih programa tijekom ove godine.

Prvi premijerni naslov 70. Igara bit će "Hamlet" Williama Shakespearea u režiji Paola Magellija koji će igrati na Lovrjencu od 27. do 31. srpnja. Ulogu Hamleta preuzet će dubrovački glumac Frano Mašković. U kolovozu će u režiji mlade redateljice Marine Pejnović premijerno biti izveden naslov "Geranium" prema pripovijetki Iva Vojnovića i pripovijetki "Otok" iz zbirke "Molitva na šetalištu" Antuna Šoljana (od 20. do 24. kovoza). Usiđelicu Maru utjelovit će dubrovačka glumica Doris Šarić Kukuljica koja ujedno nosi predstavu. Očekuje se i praizvedba glazbeno-scenskog djela "Mali princ" u atriju Kneževa dvora koje će prema najpoznatijem djelu francuskog pisca Antoinea de Saint-Exupéryja skladati i dirigirati Ivan Josip Skender, a režirati Hrvoje Korbar (od 10. do 8. kolovoza). Od repriza, publiku očekuje komad "Pod balkonima" u režiji Darija Harjačeka koji je premijerno izveden lani. Također, od gostovanja u dramskom programu valja istaknuti izvedbu predstave "Tko pjeva zlo ne misli" u režiji Renea Medvešeka 21. i 22. srpnja u parku Gradac.

Od glazbenog programa, očekuje se gostovanje Ansambla Esperanza, Zagrebačkih solista, pijanista Iva Pogorelića, gitaristice Ana Vidović, japanskog pijanista Yuja Wanga i brojnih drugih. Dubrovački simfonijski orkestar održat će dva koncerta, a 70. Igre obilježit će i koncert Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije. Gostovat će i belgijski Rosas s plesnim programom "A Love Supreme". Balet "Četiri godišnja doba" u koreografiji Ilije Živoja na glazbu Maxa Richtera i u izvedbi ruskog Marijinski teatra bit će izveden 4. i 5. kolovoza u parku Gradac.


Najavljen je i dokumentarni film povodom 70. Igara autora Vedrana Benića.

Svečano otvaranje 70. Igara održat će se prema scenariju i režiji intendantice i njezinog pomoćnika za dramski program uz nastup Orkestra Državne opere Donje Saske iz Hannovera, Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić pod ravnanjem maestra Ivana Repušića i uz sudjelovanje Festivalskog dramskog ansambla. bLu

19. travanj 2024 16:09