StoryEditorOCM
KulturaKAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA

PRVA OVOGODIŠNJA PREMIJERA Ne plaćamo, ne plaćamo na velikoj sceni dubrovačkog teatra

Piše Bruno Lucić foto Božo Radić
19. siječnja 2019. - 10:25

U Kazalištu Marina Držića premijerno je prikazana predstava „Ne plaćamo, ne plaćamo“ Darija Foa u režiji Ivice Kunčevića. Riječ je o prvoj ovogodišnjoj predstavi, ali i prvoj premijeri izvedenoj u četverogodišnjem mandatu novog ravnatelja dubrovačkog teatra Paola Tišljarića. U predstavi glume: Branimir Vidić (Luka), Izmira Brautović (Ana), Lujo Kunčević (Ivan), Nika Lasić (Ivana) i Edi Jertec (inspektor, policajac, pogrebnik, stari). Prije početka predstave, predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika Perica Martinović uručila je Kunčeviću u ime Društvo posebno priznanje, a riječi hvale izrekao je i dubrovački gradonačelnik Mato Franković koji je inače gledao Kunčevićevu obljetničku predstavu. Zanimljivo, HDDU broji 1100 članova, a 1100. član postao je upravo Kunčevićev sin Lujo koji igra u komadu

- Fo je možda i najneobičniji dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Kazališnu karijeru započeo je u Milanu kao radijski komičar i kabaretist izvodeći svoje tekstove kao što su Prst u oko (Il dito nell’occhio, 1953) i Zdravi za ludnicu (Sani da legare, 1954.). Od 1958. sa suprugom Francom Rame, također glumicom, uprizoruje političke satire: Arkanđeli ne igraju na fliperu (Gli arcangeli non giocano a flipper,1959.), Sedma: kradi malo manje (Settimo: ruba un po’ meno, 1964.) i dr. Tako je i jedan od najcjenjenijih njegovih komada Ne plaćamo, ne plaćamo! napisan 1974. kada je njegov i Ramin Collettivo teatrale La Comune dobio (do 1980.) na korištenje Palazzina Liberty, napuštenu zgradu nekada prosperitetnog restorana. Predstava po tom tekstu izvođena je u sezoni 1974./5. kao poticaj za diskusije s otpuštenim radnicima, štrajkašima i imigrantima bez perspektive. Početak zapleta komada je kada Ana, žena koja je nedavno dobila otkaz, dolazi s mnogo hrane iz supermarketa u kojem su kupci odbili platiti po njihovom mišljenju previsoke scene. Oni plaćaju pola cijene, a vrlo brzo nakon što se u raspravama u Libertyju konstatira da je to neuvjerljiva fantastika, počinje se u nekim milanskim supermarketima masovno provoditi takvo poluplaćanje, što izaziva uzbuđene reakcije vladajućih društvenih struktura, a dnevnik Giornale Nuovo s izdavačem Berlusconijem tužio je kazališni kolektiv La Comune sudu kao začetnike tih događanja. No prilično iznenađujuće, nisu im izrečene nikakve kazne jer je sud ustanovio da je prava vrijednost tako plaćenih artikala bila upravo upola manja od istaknute cijene, stoji u popratnom tekstu.

Autorski tim čine: Marin Gozze (scenograf), Danica Dedijer (kostimografija), Paola Dražić Zekić (skladatelj), Zrinka Japunčić (oblikovateljica scenskog pokreta), Marko Mijatović (oblikovatelj svjetla). Valja istaknuti kako je tekstove songova i dramaturšku obradu pripremio sam Kunčević.

Reprizno će predstava biti prikazana 19., 20. i 27. siječnja s početkom 19.30 sati. Dv
19. travanj 2024 07:58