StoryEditorOCM
KulturaSTATISTIKA DUBROVAČKIH KNJIŽNICA ZA 2018.

NAJČITANIJI NASLOVI Dubrovački čitatelji lojalni knjizi, ali i promjenama

18. siječnja 2019. - 14:41

Filmaši su već debelo u vidu nagrada i nominacija počeli rezimirati prošlu godinu, a vjerojatno je i poneki knjigoljubac napravio svoj mali rezime s najupečatljivim naslovima iz protekle godine. Kada je riječ o najčitanijim naslovima u Dubrovačkim knjižnicama, tu su čitatelji u Dubrovniku značajno promijenili konstelaciju knjiga.


Ljetne igre i čitanje


Dok je psihološki thriller "Djevojka u vlaku" Paule Hawkins bio najčitaniji naslov u Knjižnicama u 2016. te u 2017. s ponosom nosio srebrnu medalju, ove godine je "Djevojka u vlaku" potpuno iščezla s ljestvice. Lanjskog šampiona, "Lovca u žitu" Jeromea Davida Salingera, 'skinula' je "Genijalna prijateljica" Elene Ferrante. Zanimljivo, prvog dana 2019. bila je stogodišnjica njegovog rođenja. Podsjetnik: u sklopu programa "Pisci i pjesnici na Igrama" 68. Dubrovačkih ljetnih igara, u Sponzi je 16. kolovoza 2017. predstavljen upravo naslov "Genijalna prijateljica". Mani Gotovac, idejna začetnica ciklusa "Pisci i pjesnici na Igrama" koji je u međuvremenu postao prošlost, tada je kazala kako je htjela stupiti u kontakt s Ferrante te je pozvati u Dubrovnik, ali joj to nije uspjelo.

Nakon objave "Genijalne prijateljice" Ferrante je dospjela na top-liste najčitanijih autora diljem svijeta, a kritičari su je proglasili jednom od najvažnijih svjetskih autora našeg doba. Ferrante i dalje objavljuje pod pseudonimom i uspješno taji identitet još od objave prvog romana "L'amore molesto" 1992. No, koliko god tajnovita bila, Ferrante su očigledno 2017. dobro primili dubrovački čitatelji pa je 2018. nagradili prvim mjestom! U odnosu na 2017. na novu listu je jedina konstanta ostao roman Kristijana Novaka "Ciganin, ali najljepši" koji je i lani držao stabilno na 6. mjestu. A i Novak je vezan za Festival jer je u sklopu 69. Igara 16. srpnja izvedena predstava "Črna mati zemla" u režiji intendantice Igara Dore Ruždjak Podolski, a dva dana prije održan je i razgovor s autorom u sklopu novog ciklusa Igara "Ključevi od Grada". Simpatizeri Novakovog djela u Dubrovniku dobili su priliku i na autorov potpis. Tako se čini da Igre pospješuju čitalačku Top listu, festivalska publika je i čitateljska. Još jedna konstanta kada je u pitanju lista Narodne knjižnice Grad je norveški pisac Jo Nesbø. Iako nije bio prisutan lani, prije dvije godine su se njegovi romani "Krv na snijegu" (5. mjesto) i "Policija" (9. mjesto) bili među deset najčitanijih. Ove godine se "skandinavski kralj krimića" vraća na 7. mjesto i to s romanom "Žeđ". Usput rečeno, lani je pisac gostovao u Hrvatskoj.
 

Djeca i znanost


U godini 2017. načitaniji naslov Odjela za djecu i mlade bio je "Kronike Grega Heffleya" autora Jeffa Kinneya. Lani se ništa značajno nije promijenilo, Kinney i dalje suvereno vlada vrhom ljestvice, samo ovaj put s djelom "Gregov dnevnik". "Maša i učiteljica" Sanje Pilić pala je s osmog na deseto mjesto, a "Harry Potter i Kamen mudraca" J. K. Rowling nestao je s popisa. Štoviše, nema nijednog djela možda najpoznatije britanske spisateljice i tvorca čarobnjaka koji je očarao svijet. Dok su listu 2017. okupirali Kinney i njegov kolega Sven Nordqvist, ove godine dominira Julia Donaldson s čak tri naslova!

"Ladanjska arhitektura dubrovačkog područja" Nade Grujić s prvog pala je na peto mjesto, a prvo mjesto na listi najčitanijih naslova Znanstvene knjižnice za 2018. pripalo je knjizi "Povijest hrvatskih zemalja u antici do cara Dioklecijana, Povijest hrvatskih zemalja u kasnoj antici od Dioklecijana do Justinijana" Roberta Matijašića. Mirjana Gross sa svojom knjigom "Suvremena historiografija" popela se s petog na četvrto mjesto, a "Povijest Venecije" urednika Alberta Goldsteina pala je sa šestog na deveto mjesto.

Aktivnih korisnika od upisanih članova u Knjižnici je 2017. bilo 3710, novi broj upisanih je 1768, a obnovljenih upisa je 2198. Broj aktivnih članova Knjižnice u 2018. je 4144 što je povećanje za 434 člana u odnosu na prošlu godinu. Međutim, novoupisanih članova u 2018. godini je 977 što je smanjenje za 791 člana. Ukupni broj zaduženih naslova (bez Ogranaka) iznosi 38 838. Godina 2019. zasigurno će čitateljima donijeti mnoge stranice intrigantnog štiva, a vremena ima - još je siječanj, početak nove godine i novog poglavlja.

Najčitaniji naslovi Znanstvene knjižnice u 2018.
1. Matijašić, Robert - Povijest hrvatskih zemalja u antici do cara Dioklecijana, Povijest hrvatskih zemalja u kasnoj antici od Dioklecijana do Justinijana
2. Annales ragusini anonymi item Nicolai de Ragnina
3. Bersa, Josip - Dubrovačke slike i prilike
4. Čoralić, Lovorka - Venecija – kraljica mora
5. Gross, Mirjana - Suvremena historiografija
6. Grujić, Nada - Ladanjska arhitektura dubrovačkog područja
7. Herodot. Povijest
8. Ostojić, Ivan - Benediktinci u Hrvatskoj
9. Goldstein, Albert ur. - Povijest Venecije: Svezak 1 i 2
10. Uranić, Igor: Stari Egipat: povijest, književnost i umjetnost drevnih Egipćana
Najčitaniji naslovi Odjela za djecu i mlade u 2018.
1. Gregov dnevnik (Jeff Kinney)
2. Kako je Gru postao dobar
3. Šećerko i jednoroga (Julia Donaldson)
4. Raspjevana sirena (Julia Donaldson)
5. Moraš donijeti šešir (Simon Philip)
6. Princeza i čarobnjak (Julia Donaldson)
7. Matovilko, operi svoju zlaćanu kosu (Steve Smallman)
8. Mano i Dado (Erwin Moser)
9. Dobrodošli u školu! (Robert Mlinarec)
10. Maša i učiteljica (Sanja Pilić)
Preporuka za čitanje voditeljice nabave Narodne knjižnice Grad i profesorice kroatistike Marija Erdelez
Publicistika 
Zao zrak, Igor Rudan 
Vodič kroz razvod braka, Ivana Mijić Vulinović-Karmen Kmetović Prkačin 
Vodič za sretan brak, Ivana Mijić Vulinović- Karmen Kmetović Prkačin 
Kako popraviti budućnost, Andrew Keen 
Molitve iz dubine srca, Lorna Byrne 
Henry Miller život, Robert Ferguson 
„Ne“ je potpun odgovor, Megan LeBoutillier 
Masti koji život znače, Joseph Mercola 
Kraj, Ian Kershaw 
Mudrost duše, Zhi Gang Sha 
Isključena djeca, Robert Melillo 
Zdravo, Marijo, Papa Franjo 
12 pravila za život, Jordan B. Peterson 
Staljinova kći, Rosemary Sullivan 
Strašna djeca novog vijeka, Peter Sloterdijk 
Filozofija usamljenosti, Lars Fr. H. Svendsen 
Jesu li Grci vjerovali u svoje mitove? Paul Veyne 
Digitalna demencija, Manfred Spitzer 

Beletristika 
Zamrznuto vrijeme, Anna Kim 
Divljakuša, Marina Šur Puhlovski 
Neispričana priča, Monica Ali 
Suha Palma, Rade Jarak 
Muškarac u žutom kaputu, Ludwig Bauer 
Ezan, Ivana Šojat 
Povijest pčela, Maja Lunde 
Pod grimiznim nebom, Mark Sullivan 

Dječja literatura 
Petar Pan, J. M. Barrie 
Pinocchiove pustolovine, Carlo Collodi 
Snježna sestra, Maja Lunde 
Dječje knjige koje još nisu katalogizirane: 
Kameni div 
Quijote 
Kad odrastem 
Selina i mrakovi 
Pino uči prve riječi 
Frida Kahlo i njezini kućni ljubimci 
Mačak s četvrtog kata 
Motorne tratinčice 
Letači srebrnih krila 
Zašto žabe pjevaju 
Konradova prodavaonica ptica

 

23. travanj 2024 12:54