StoryEditorOCM
DubrovnikKAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA

PREDSTVALJENA PRVA OVOGODIŠNJA PREMIJERA Ne plaćamo, ne plaćamo - komad o siromaštvu koji nudi smijeh kao alternativu

Piše PSD.
15. siječnja 2019. - 15:27

Na konferenciji za medije u Kazalištu Marina Držića predstavljena je prva ovogodišnja premijera u dubrovačkom teatru „Ne plaćamo, ne plaćamo“ Darija Foa u režiji Ivice Kunčevića. Ujedno je ovo i prva premijera u četverogodišnjem mandatu novog ravnatelja KMD-a Paola Tišljarića. Kunčević ovom predstavom obilježava 50 godina umjetničkog djelovanja.

- Naravno da je glavna tema sam komad, ali eto, uplilo se tu i pedeset godina rada pa smo se dogovorili da oni meni to čestitaju prije premijere jer poslije premijere tko zna hoće li! To sam dobro izrežirao. (smijeh) Što se tiče „Ne plaćamo, ne plaćamo“,  to je jedna izuzetna, aktualna komedija o nevoljama, jadu i poniženju koje donosi siromaštvo. Ono što je intrigantno kod tog teksta je da na jednu sumornu temu, a to je jedna strašna tema, tema koju živimo, možda ne mi ovdje, ali jedan veliki dio naših sugrađana i sunarodnjaka, Fo uspijeva ispisati dobru komediju, pametnu, dobru, mahnitu, malo ludu komediju i nekako se pokušava spasiti smijehom. Usudio sam se napisati neke tekstove songova koje je uglazbila Paola Dražić Zekić i koje moje kolege glumci pjevaju. Fo je doživio taj trenutak, a bome nije ni nama nepoznat: kada je oko tebe tako sve loše: društveno, politički, ljudski, tako je loše da je jedini način da preživiš je da se počneš tome smijati, poručio je Kunčević.

Dražić Zekić naglasila je kako Kunčevića kao „teatarskog mačka“ zna, prati i voli, a povremeno je i surađivala s njim.

- Imala sam priliku u ovoj predstavi napisati nešto malo scenske glazbe, ne previše, ali i pet songova koje nije bilo lako napisati jer ovakav tekst ne znaš kako bi uglazbio. Potrudila sam se pa se nadam da će to doprijeti do vas koji budete predstavu gledali i da će to sve skupa biti u službi predstave, a čini mi se da jest. Nazočna ekipa, a i ona koja nije nazočna, svojski se potrudila da to što bolje plasira, kazala je skladateljica.

Oblikovateljica scenskog pokreta Zrinka Japunčić naglasila je pozitivno iskustvo u radu s Kunčevićem. Otkrila je kako je nekada kao djevojčica plesala u njegovim komadima, a sada surađuje s njim. Dodala je kako se songovi lako pamte i kako je cijela ekipa doživjela veselje radeći na predstavi. Scenograf Marin Gozze iznenadio je pak okupljene.

- Slušajući gospara Kunčevića sad sam saznao jedan podatak koji nisam ni znao, a to je da i ja slavim pedeset godina rada. Moja prva scenografija je bila diplomska predstava gospara Kunčevića. I meni je pedeset godina djelovanja, ali je utješno što meni nitko ne čestita pa misle da nije još - za razliku od Kunčevića. Nadam se da sam ispunio sve zadatke koje sam trebao i da će to biti na opće pučko veselje. Komedija je vrlo ozbiljna, koliko god je apsurdna, toliko je i crna i taj likovni, vizualni okvir morao je pratiti to što se događa. Vjerujem da smo uz našu suradnju, koja je sada, poslije dugo vremena puno bolja jer kad smo bili mlađi bili smo temperamentniji i bila je puno žešća. Svađe su bile puno jače, a sad ih uopće i nema tako da mislim da smo uspjeli napraviti posao kojemu smo se nadali. Vjerujem u to, ali nažalost nije uvijek takav rezultat i to je nepredvidivo, zato se i bavim ovim poslom zato što je nepredvidljivo. To je kao Formula 1: svi čekamo kad će se onaj slupati, ali se onaj ne slupa na kraju pa se netko razočara, a netko razveseli. Tako će biti i nakon ove predstave! Vidjet ćemo kako će mediji to popratiti, važno je da poprate, nije važno kako, ali da poprate, podcrtao je Gozze.  
    
Glumica Izmira Brautović pohvalila je Kunčevića kao redatelja.

- Ne bih rekla da je ovo baš neka komedija. Mi ćemo se potruditi, ali igrati ovakvu komediju bogami izaziva veliki grč u grlu i u stomaku jer imamo to okruženje, tu situaciju momentalno u državi, u Dubrovniku, u obiteljima tako da predstavu nije bilo teško prihvatiti, nije je bilo teško izgovoriti. Dođite, pa ćemo vam pomoći smijehom uljepšati i obojati ovu situaciju. Nama je uvijek radost na sceni bez obzira što igrali. S Ivicom isto tako surađujem i drago mi je raditi s njim, drago mi je da još uvijek ima snage za raditi s glumcima što je danas malo i rijetko jer nekako se zna dogoditi da nam dođu redatelji, uzmu ziher i to prođe jer oni nemaju vremena - idu odraditi druge predstave na raznorazna mjesta, ali Ivica se još uvijek trudi, voli glumca, zaključila je Brautović.

Lujo Kunčević je u ovoj predstavi gostujući glumac.

- Ja se prije svega želim zahvaliti ansamblu Kazališta Marina Držića što su me tako lijepo prihvatili. Suradnja s njima bila je lijepa, profesionalna i prije svega – toploljudska. O komadu smo rekli sve što smo trebali, ima dosta gospara koji slave 50 godina rada, a ima i nas početnika. Tata i ja se šalimo da je njemu ovo pedeseta godina, a meni prva. Ovaj komad, ova predstava je krajnje aktualna, suvremena i mislim da može puno toga pružiti. Ukratko, pozivam i mladu publiku da nam dođe jer mislim da se ovo poprilično nas tiče, rekao je Kunčević.

Istovremeno, za sljedeći tjedan najavljen je razgovor u KMD-u s novim ravnateljem te predstavljanje cjelokupnog programa.

U predstavi glume: Branimir Vidić (Luka), Izmira Brautović (Ana), Lujo Kunčević (Ivan), Nika Lasić (Ivana) i Edi Jertec (inspektor, policajac, pogrebnik, stari)

Autorski tim čine: Marin Gozze (scenograf), Danica Dedijer (kostimografija), Paola Dražić Zekić (skladatelj), Zrinka Japunčić (oblikovateljica scenskog pokreta), Marko Mijatović (oblikovatelj svjetla).

Pretpremijera je na rasporedu 17. siječnja s početkom u 19.30 sati. Premijera je na rasporedu 18. siječnja s početkom u 19.30 sati, a reprizno će se predstava prikazati 19., 20. i 27. siječnja, također u 19.30 sati. bLu
 

25. travanj 2024 19:36