Vijesti Kultura

RIJETKA IZLOŽBA POSVEĆENA NAJMJEŠTAJU

FOTO Otvorena izložba Komoda kroz stoljeća

RIJETKA IZLOŽBA POSVEĆENA NAJMJEŠTAJU
Izložba autorice i ravnateljice Dubrovačkih muzeja Pavice Vilać "Komode kroz stoljeća: namještaj iz zbirke Kulturno-povijesnog muzeja u Dubrovniku" otvorena je večeras u Kneževu dvoru.
 
Izložba se sastoji od 25 komoda iz fundusa Kulturno-povijesnog muzeja te nekoliko primjeraka iz vanjskih, privatnih zbirki. Jedinstvena je ovo prilika za vidjeti izložene primjerke jer su neke od njih inače smještene u depou. Predstavlja razvoj komoda kroz stoljeća, točnije od 17. do 19. stoljeća. Najzastupljeniji primjerci su oni iz 18. stoljeća kad je komoda zapravo bila u posebnoj modi i kao reprezentativan namještaj – namještaj prestiža.
 
Komode su u Dubrovačke muzeje došle otkupom najvećim dijelom, ali i darovanjima nakon Drugog svjetskog rata. Mahom se radi o talijanskim komodama, proisteklih iz venecijanskih radionica, ali i onih iz Genove te Napulja i Sicilije.
 
Auotica Pavica Vilać kazala je kako je komoda tip namještaja koji živi kroz stoljeća te kako nije toliko često vidjeti izložbe posvećene namještaju.
 
Ovo je posljednja u nizu izložbu Dubrovačkih muzeja u ovoj godini, a treća autorska iz fundusa, odnosno baštine koju čuvaju Muzeji. Izložba, koju je svečano otvorila Katarina Doršner kao predstavnica Grada Dubrovnika, ostat će otvorena do 31. ožujka 2019. godine.
 
 
Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije

Kako su u Čilipima proslavili Korosante

Kako su u Čilipima proslavili Korosante
Blagdan Tijelova u Konavlima je poznat pod nazivom Korosante, a posebno se svečano proslavlja u Čilipima. Danas ...
Kako su u Čilipima proslavili Korosante