StoryEditorOCM
KulturaBESPLATNA RADIONICA

Uvod u sintezu zvuka

Piše DV
27. prosinca 2018. - 12:18
Sutra, 28. prosinca, u prostoru Art radionice Lazareti, u 17 sati, održat će se besplatna radionica uvoda u sintezu zvuka. Radionica je namijenjena svima koji vole istraživati i stvarati glazbu, a predznanje nije potrebno.

Nakon uspješnih zagrebačkih izdanja, radionica napokon, uz potporu Grada Dubrovnika, odjela za obrazovanje, stiže i u Dubrovnik. Što je zvuk? Kako nastaje? Kako se sve može stvoriti? Što je to sinteza zvuka? Jeste li znali da se elektronički stvoren zvuk na našoj planeti pojavio prije više od 100 godina? Iako vrlo star, i dalje je moderan, a bez sintetiziranog zvuka mnogo popularnih pjesama, filmske glazbe i zvučnih efekata ne bi postojalo - naš bi planet bio puno tiši i puno manje zabavan, poručuju organizatori.

Poznavanje načina na koji funkcionira sinteza zvuka omogućava glazbeniku da doslovce ni iz čega stvori ton s bojom, karakterom, dimenzijom i dinamikom po želji. Suvremena tehnološka dostignuća učinila su sintesajzere gotovo svima lako dostupnima. Tako je, osim sviranja analognih i digitalnih sintesajzera, moguće instalirati softverski sintesajzer na računalu, pa čak i na pametnom telefonu i sintetizirati najluđe zamislive digitalne zvukove u hodu i praktički bilo gdje vas inspiracija uhvati. Glazbenik koji poznaje osnove sinteze zvuka ima pred sobom cijeli sonični svijet i neograničenu mogućnost zabave i inspiracije koja dolazi već i malim pokretom pokojeg potenciometra.
Na ovoj dvosatnoj radionici možete se upoznati s osnovama sinteze zvuka uz rad na analognim i digitalnim sintesajzerima te softverskim sintesajzerima na računalu, pa čak i na pametnim mobilnim telefonima, a voditelji radionice su Luka Vrbanić i Ivana Đula.
19. travanj 2024 01:54