StoryEditorOCM
KulturaSAMOSTAN SV. KLARE 

USUSRET BOŽIĆU Otvorena izložba „Anđeli“ Ivane Jovanović Trostmann

Piše Foto: Branka Mumalo
18. prosinca 2018. - 09:29

U galerijskom prostoru samostana sv. Klare otvorena je izložba „Anđeli“ dubrovačke umjetnice Ivane Jovanović Trostmann. U ime organizatora - Matice iseljenika, Maja Mozara pozdravila je okupljene. Don Marin Lučić govorio je o vezi anđela i Blažene Djevice Marije
 
Predgovor kataloga napisala je sveučilišna nastavnica Katja Bakija.
 
- Pišući o slikarstvu akademske slikarice Ivane Jovanović Trostmann uvijek sam naglašavala njenu radost stvaranja i slikanja i u tom kontekstu anđelima je prirodno mjesto u njenom slikarskom svijetu. Očekivano je ove Božje glasnike susresti na Ivaninim platnima s njihovim raširenim rukama i nasmiješenim licima koja isijavaju poruke i misli. U raskošnom koloritu vedrih sunčanih boja oni nam svojom svjetlošću zrače optimizam i nadu  otvarajući prostor duhovnosti i topline. Svaki njen anđeo nositelj je neke svoje posebne priče, svaki je svoj poseban svijet koji nam posreduje svoju poruku, svaki nosi svoje specifično raspoloženje. Vedri su i optimistični, glasnici su radosti, donositelja mira, čuvari našeg uzgibanog nemirnog svijeta krhkih granica tolerancije i suosjećanja. Anđeli sa slika Ivane Jovanović Trostmann bdiju nad nama i čuvaju nas od svega lošeg što nas okružuje, ali i od nas samih i od naših vlastitih strahova i sumnji. U Ivaninom likovnom viđenju oni su vjesnici radosti, nade da dobro još možemo prepoznati u svijetu i ljudima oko nas, da postoji i da ga ima možda i više nego što možemo zamisliti, napisala je Bakija.
 
Glazbeni program vodio je Miho Bošković uz slavljenički dio molitvene zajednice „Effatha“. Dizajn kataloga priredio je Željko Radunović.
 
- Izložba je to koja je bila spremna možda prije jedno dva mjeseca. Naime, gospođa Maja Mozara je imala plan da napravi jednu izložbu u ovoj godini u okviru njezine galerije u Matici iseljenika. Riječ o tridesetak radova, anđeli se ususret Božiću klanjanju Isusu Kristu odnosno samom događaju rođenja Isusa Krista. To je zalazak u neko polje nadnaravnoga gdje oni nose darove  Spasitelju. Svi imaju vrlo realistično oblikovana lica, svaki anđeo ima svoje raspoloženje – neka su zamišljena, a neka sanjarska. Rađeni su u toplim bojama i tu je odnos između slikarskog i crtačkog dijela – sve je slikarsko, osim što su ilustrativna lica. Izložba odgovara prostoru, a djela koja čine postav nastala su zadnjih godinu i pol dana, istaknula je autorica povodom otvorenja izložbe.
Izložba ostaje otvorena do 22. prosinca. bLu
 
 

20. travanj 2024 13:01