StoryEditorOCM
KulturaVEČERAS U VELOJ LUCI

Predstavljanje drugog izdanja časopisa 'Lanterna'

Piše Dora Lozica
15. prosinca 2018. - 17:00

U subotu, 15. prosinca u Centru za kulturu u Veloj Luci, s početkom u 19:00 sati, doktor znanosti Aldo Čavić predstavit će drugo izdanje časopisa za kulturu Lanterna.Časopis Lanterna izdaje istoimena udruga iz Vele Luke na čelu s urednicima dr.sc. Dinkom Radićem, poznatim arheologom i ravnateljem Centra za kulturu Vela Luka te Tonkom Barčotom, povjesničarom i arhivistom i voditeljem Arhivskog sabirnog centra Žrnovo – Lastovo.

U želji da se postave, ali i odgovore pitanja iz sfere kuluture i društvenih događanja Vele Luke, prošle je godine predstavljeno prvo uzdanje časopisa Lanterna dok drugo izdanje temama i autorima pokriva čitav otok Korčulu. Dizajnom, formatom, duljinom priloga i odabirom tema Lanterna i ove godine nastoji napraviti iskorak prema suvremenosti u želji da se predstavi kao moderni otočni časopis koji će popuniti sve veću prazninu u kulturnom životu bodula.

Kako doznajemo od urednika Tonka Barčota, za večerašnje predstavljanje bit će zaduženo poznate ime i lice hrtvaskih kulturnih krugova. Dr.sc. Aldo Čavić je ravnatelj Muzeja Staroga Grada na Hvaru, a kako ističe Barčot, Korčulani i Hvarani se „gledaju“ preko kanala s pitanjem koliko se uopće poznaju.

Moderno i dinamično drugo izdanje Lanterne sadrži baštinske priloge autora Darka Fritza i Rade Dragojević Ćosović, možete pričitati o Međunarodnim susretima umjetnika u Veloj Luci 1968., Maja Šunjić pisala je o smrtnosti u 19. stoljeću, Petar Milat o blatskom dijalektu, Viktorija Žuvela o oltarnoj pali u korčulanskoj crkvi Sv. Nikole, Leonida Kovač o umjetniku Gorkom Žuveli, Goran Pelaić o literatima iz Vele Luke, Tonko Barčot o svisvetskim običajima na Korčuli i obrednom kolaču lumbliji uz još mnogo drugih otočnih tema.

Posebno je poglavlje posvećeno književnim tekstovima autora Ivice Duhović Žaknić, Frana Petkovića, Darka Šeparovića te Iva Cetinića Parona, tiskan je i intervju s istaknutim arhitektom Dinkom Tabainom, predstavio se fotograf Saša Prižmić s izborom svojih fotografija, a na lokalne društvene aktualnosti poput pitanja mozaika, Luke nautičkog turizma, susjedskih odnosa i slično, osvrću se Marko Padovan, Anđela Šćepanović i Kuzma Petković.

Poseban dio časopisa zauzimaju dva otočna velikana koji su nas napustili, Oliver Dragojević i Gorki Žuvela. A za moderan grfički dizajn izdanja pobrinuo se Dino Cetinić. Kako bi se reklo, ima za svakoga po nešto.
Časopis Lanterna neposredan je otočni proizvod, otočnih autora koji obrađuju otočne teme, no u okvirima modernih grafičkih i novinskih postulata. Ne propustite ovu medijsku poslasticu te navratite večeras do Vele Luke.
 
25. travanj 2024 18:04