StoryEditorOCM
KulturaFESTIVAL KOJI PROMOVIRA KLAPSKO PJEVANJE

PRVI PUT IZVAN DUBROVNIKA Advent s Aklapelom u Zagrebu

Piše DV Foto: DV
6. prosinca 2018. - 19:40
Festival Aklapela – dubrovački je festival koji koncertnim produkcijama promovira klapsko pjevanje i to u svom izvornom obliku, višeglasno pjevanje bez pratnje instrumenata. Festival je ustanovljen usporedo s velikim priznanjem iz 2012. godine kada je uvršteno u UNESCO-ov popis zaštićene nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Sada već tradicionalno, festival se održava u Uskrsno vrijeme (vikend „Malog“ Uskrsa) na znamenitim dubrovačkim lokacijama (Kazalište Marina Držića, Lazareti, Revelin, Sv. Dominik, Samostan male braće, katedrala Sv. Vlaha).
 
Ovo je prvi puta da se festival Aklapela održava izvan Dubrovnika. U suradnji s Međunarodnom smotrom folklora iz Zagreba program festivala je predložen i prihvaćen u program Adventa u Zagrebu, čiju produkciju potpisuje Turistička zajednica Grada Zagreba.
 
Međunarodna smotra folklora u Zagrebu festivalska je priredba od nacionalnog značenja i jedan je od glavnih promotora nematerijalne kulturne baštine.
 
„U organizaciji festivala Aklapela u Adventu zajednički je interes sa Smotrom isticanje klapskog pjevanja kao značajne i prepoznate hrvatske tradicije. Advent s Aklapelom u Zagrebu, uz odlične dosadašnje veze gradova Dubrovnika i Zagreba dobiva još jednu novu dimenziju suradnje, ističući uz kolendavanje u gradu i ovaj vrsni i svjetski priznati kulturni fenomen i nacionalni brend“ naglašava umjetnički ravnatelj MSF dr. sc. Tvrtko Zebec.
 
Aklapela će se predstaviti zagrebačkoj publici s dva koncerta i kolendavanjem po gradskim trgovima u trećem Adventskom vikendu od 14. - 16. 12. 2018. Zagrebačkim klapama koje su do sada imale priliku nastupati na Aklapela festivalu pridružit će se i tri dubrovačke klape na koncertnim događanjima 14. i 15. prosinca, a isto tako i u „kolendavanju“, stoljetnoj dubrovačkoj tradiciji, po zagrebačkim trgovima i ulicama starog dijela grada 15. i 16. prosinca (subota i nedjelja) te na taj način čestitati nadolazeći Božić i Novu Godinu na tradicionalan „dubrovački“ način.
 
Kao i prethodnih godina, umjetnički ravnatelj Aklapele dr. sc. Joško Ćaleta odabrao je klape sudionice te osmislio cjelokupni festivalski program Aklapela festivala na zagrebačkom Adventu.
 
Prvi koncert koji će predstaviti adventsko-božićni repertoar i kolende pod nazivom „O anđeli najbrže tecite“ održat će se u petak, 14. prosinca 2018. u crkvi sv. Antuna Padovanskog u ul. Sv. Duha 31. Drugi koncert, koncipiran je prema uvriježenom načinu koncertnog predstavljanja kojeg je upravo festival Aklapela promovirao, pod nazivom „Kantano vrime“ održat će se u subotu, 15. prosinca 2018. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (ul. Hrvatske bratske zajednice 4).
Oba koncerta počinju u 20,00 sati uz besplatan ulaz za sve posjetitelje.
Ovaj projekt realiziran je zahvaljujući i potpori Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika i Turističke zajednice Grada Dubrovnika.
 
Na prvoj Adventskoj Aklapeli nastupaju zagrebačke klape: Armorin, Bošket, Cesarice, Ćakulone , Dišpet, Grdelin, Stine, Slavić i Obilanca te dubrovačke klape: Kaše, Skontradura i Subrenum.
 
Zagrebačke klape u su posljednjih 20tak godina ostavile značajan trag na klapskoj sceni osvajanjem nagrada na najprestižnijim domaćim i međunarodnim natjecanjima. Posebno smo radosni da se festival Aklapela odvija u Zagrebu u godini u kojoj klapa Nostalgija slavi svoju 35 godišnjicu postojanja, klapa Cesarice svoju 25 godišnjicu postojanja klapa Dišpet 20 godišnjicu postojanja. Neka i ovo događanje bude prilog njihovom zasluženom slavlju, a ujedno i poziv svim ljubiteljima klapske pjesme da provedu vikend s istaknutim zagrebačkim i dubrovačkim klapama - s Aklapelom na zagrebačkom Adventu.
 
24. travanj 2024 10:53