Vijesti Kultura

VEČER POSVEĆENA LASTOVU

Predstavljen prvijenac Mata Maričevića "Lastovska elegija"

VEČER POSVEĆENA LASTOVU
Predstavljanje prve knjige Lastovčanina Mata Maričevića "Lastovska elegija" održano je u ponedjeljak, 3.prosinca, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Uz samoga autora o knjizi su govorili Maja Milošević, lektorica i recenzentica knjige, te predsjednik Društva dubrovačkih pisaca, Boris Njavro. Klapa Kolafjaka upotpunila je glazbom ovu promociju.

Večer posvećena Lastovu, skrivenoj luci, predivnom otoku i raju na zemlji, kako je uvodno rekao Njavro, ujedno je i priča o tegobama Lastova kroz povijest pa do dan danas. "Lastovska elegija" sjetna je knjiga o otoku koji je od davnina prolazio bolnu priču iz čega je proizašao i sam naslov knjige.

Uz knjigu govorilo se i o avanturi dvoje predstavljača i autora kad su krenuli na Lastovo, na putovanje koje je trajalo 13 sati, od susreta s biskupom do ispijanja lastovskog vina. A sve je počelo još prije godinu dana kada je autor Maričević donio svoje zapise Njavru kojemu se to veoma svidjelo.

Prva promocija "Lastovske elegije" dogodila se na blagdan Svetog Kuzme i Damjana, zaštitnika otoka. „Knjiga je simbioza prošlosti i sadašnjosti, ali povijest je dokazala kako je Lastovo, lastovsko i svoje“, kazala je Milošević.

Ovaj prvijenac sadrži mali lastovski rječnik, note lastovskih pjesama koje su proizašle iz starih priča koje su stavljene na kraj kao podsjetnik mladima da su se i stariji znaju zapjevati u životnim nedaćama, ovo je knjiga sjećanja, u kojoj će se saznati sve o Lastovu, njihovim svađama s Višanima oko otoka Palagruže i Sušeca, kao i o ljepotama otoka, šalama i zgodama, ljubavnim mladenačkim avantarama, ne zaboravljajući pritom opisati i povijest samog otoka.

Na kraju, utvrđeno je samo kako je pomalo žalosno što nitko od predstavnika Dubrovačko- neretvanske županije nije bio na predstavljanju, s obzirom kako Lastovo još uvijek pripada ovoj Županiji.
 
Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije

MJESEC IZ SNOVA Dubrovnik dobio i šestu

MJESEC IZ SNOVA Dubrovnik dobio i šestu
Nastavili su košarkaši Dubrovnika pobjednički niz. Pobjeda kod kuće protiv splitskog Universitasa u 10. kolu Prv...
MJESEC IZ SNOVA Dubrovnik dobio i šestu

VREMENU UNATOČ Detour rasplesao Stradun

VREMENU UNATOČ Detour rasplesao Stradun
Treći festivalski vikend na 5. Dubrovačkom zimskom festivalu na Stradun je doveo grupu Detour. Unatoč nepovoljni...
VREMENU UNATOČ Detour rasplesao Stradun