StoryEditorOCM
KulturaHAZU- ZAVOD ZA POVIJESNE ZNANOSTI

Akademiku Vekariću je znanost bila sinonim za slobodu

Piše Ahmet Kalajdžić
Foto: Ahmet Kalajdžić
30. studenog 2018. - 22:02
U sjećanje na nedavno preminulog akademika dr sc Nenada Vekarića, dubrovački Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije povijesti i umjetnosti organizirao je predstavljanje nekoliko izdanja tiskanih od strane tog Zavoda tijekom 2018. godine.

Njegove dojučerašnje kolege prisjetile su se koliko im je značio njegov poticaj, ohrabrujuća riječ i topli osmijeh, prijateljski savjeti i sigurno kormilarenje zavodom koji je pod njegovim lucidnim vodstvom postigao nedostižne uspjehe i izdavačku djelatnost. Zahvaljujući svemu tome Zavod u ljetnikovcu Sorkočević na Lapadskoj obali pozicionirao se u sam vrh hrvatskih znanstvenih institucija. A sve to, uz brojne laskave pohvale i priznanja, bilo je moguće zahvaljujući znanju, sposobnosti i viziji čovjeka kojem je znanost bila sinonim za slobodu.

Tako su predstavljena dva ovogodišnja izdanja "Anala" ovog Zavoda na hrvatskom te "Dubrovnik Annals" engleskom jeziku, kao i knjige "Židovski rodovi u Dubrovniku" autorice Vesne Miović, "Od mora do mramora" autora Antuna Koncula, "Političko i sveto" autorice Ivane Brković i "Dosta je reći u Rimu" autora Nikše Varezića. Moderator promocije bila je Brigita Masle Dražinić, a knjige su predstavili Zdenka Janeković Römer, Rina Kralj-Brassard, Lovro Kunčević, Marinko Marić, Relja Seferović i Slavica Stojan.

Program su još dojmljivijim učinili i poznati glazbenici, čelistica Vanda Đanić ĐANIĆ i pianist Alberto Frka.
18. travanj 2024 20:41