StoryEditorOCM
KulturaDODIJELJENI KAZALIŠNI OSKARI

Marjanu Nejašmiću Baniću i "Pjerinu" Ozrena Prohića u produkciji KMD-a Nagrada hrvatskog glumišta! 

Piše PSD.
25. studenog 2018. - 10:02
Nagrade Hrvatskoga glumišta 2018., za koje se zna reći da su zapravo kazališni Oskari, a kazališnim djelatnicima su posebno priznanje jer ih je nagradila struka - Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU), dodijeljene su u subotu navečer na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu.

Upravni odbor HDDU-a nominirao je mnoge kazališne umjetnice i umjetnike, u kategorijama dramske, radio i televizijske umjetnosti, za scenografiju i kostimografiju, operetu i mjuzikl i plesnu umjetnost, a dodijelio je i nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti i dvije nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje. Nagrade su dodijeljene 26. put, a svečanost se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Nagrada za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina pripala je Dubrovčaninu Marjanu Nejamšiću Baniću za ulogu Korovođe u predstavi ‘Orestija’ Eshila u režiji Dejana Projkovskog i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu za 64. Splitsko ljeto.

U kategoriji za najbolju predstavu u cjelini bila je nominirana i opereta ‘Kod bijelog konja’ Ralpha Benatzkyja u režiji Dubrovčanina Roberta Boškovića i izvedbi Hrvatskoga narodnoga kazališta u Osijeku. Za sporednu žensku ulogu nominirana je bila i Nataša Kopeč za ulogu Olive u predstavi ‘Pod balkonima’ Ranka Marinkovića u režiji Darija Harjačeka i izvedbi festivalskog dramskog ansambla u produkciji 69. Dubrovačkih ljetnih igara.

Svečanost se održava 24. studenoga u spomen na isti datum davne 1860. kada je glumac Vilim Lesić na pozornici Narodnoga kazališta na Markovu trgu u Zagrebu, nakon prekida predstave na njemačkome jeziku, a na nagovor Dimitrija Demetra rekao - od danas će se na zagrebačkoj pozornici glumiti samo na hrvatskome jeziku.
17. travanj 2024 10:35