Vijesti Kultura

U DUBROVAČKIM KNJIŽNICAMA

IZLOŽBOM ANNA FRANK: PROŠLOST ZA SADAŠNJOST Otvoren  festival Treće uho – Nizozemska

U DUBROVAČKIM KNJIŽNICAMA
U Dubrovačkim knjižnicama – ogranak Lapad započelo je ovogodišnje Treće uho – Nizozemska otvorenjem izložbe „Anne Frank : prošlost za sadašnjost“ .

Na samom početku uz zahvale volonterima ovog i prošlih izdanja festivala, organizatori su naveli kako kroz sugestije volontera biraju zemlju u fokusu svake godine. Nizozemska se pokazala kao inspirativan izbor i stoga što ima cijenjen obrazovni sustav, razvijena tehnološka znanja te je primjer u zaštiti ljudskih prava i multikultiralnosti. Uz bogatu vlastitu kulturnu baštinu. Tragom tih vrijednosti se kreirao i petodnevni ovogodišnji  program.

Ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Dubrovnik, Jelena Bogdanović istaknula je, osvrnuvši se na izložbu,  svevremenost Annine poruke, njene zrelosti i važnosti edukacije u suzbijanju diskriminacije u svakom pogledu. Tako je i suradnja s udrugom Bonsai jedan od višestrukih oblika otvaranja knjižnica građanima i zajedničkom sukreiranju društva utemeljenog na vrednovanju svih svojih članova.

Premda su elegične note violončela u izvedbi Ariana Ivičevića , baš kao i sudbina Anne Frank tužne, one su upravo sa te točke i moćne. Da nas svih zajedno podsjete na obavezu kako je prvenstveno važno biti čovjek koji poštuje sebe i drugoga. I svoju i tuđu kulturu. Čovjek koji se obogaćuje u različitostima.

Kroz izložbu su posjetitelje proveli dvoje  educiranih volontera-srednjoškolaca a izložba će biti dostupna građaninima do 30.11. Koncepcija i metodologija ove izložbe nisu klasično narativni. Dapače – vrlo su osobni i u tom pogledu i transformativni, bogati citatima Anne Frank i prikazani kroz osobni dodir svakog srednjoškolca – volontera. Vrijedno iskustvo, sigurni smo.
Treće uho ove godine  donosi Vam još i selekcije animiranih, dokumentarnih i fikcijskih filmova, radionicu sadnje tulipana, panel o seksualnom obrazovanju, koktele i zalogajčiće, legende i pub quiz, za svakoga ponešto.
 
Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije

TRAGOVI POVIJESTI Dva bambina Male braće

TRAGOVI POVIJESTI Dva bambina Male braće
Stari je običaj slavljenja Božića uz jaslice koje je prvi napravio sveti Franjo Asiški za Božić 1223. u Grecciu ...
TRAGOVI POVIJESTI Dva bambina Male braće