Vijesti Kultura

U DUBROVAČKIM KNJIŽNICAMA

IZLOŽBOM ANNA FRANK: PROŠLOST ZA SADAŠNJOST Otvoren  festival Treće uho – Nizozemska

U DUBROVAČKIM KNJIŽNICAMA
U Dubrovačkim knjižnicama – ogranak Lapad započelo je ovogodišnje Treće uho – Nizozemska otvorenjem izložbe „Anne Frank : prošlost za sadašnjost“ .

Na samom početku uz zahvale volonterima ovog i prošlih izdanja festivala, organizatori su naveli kako kroz sugestije volontera biraju zemlju u fokusu svake godine. Nizozemska se pokazala kao inspirativan izbor i stoga što ima cijenjen obrazovni sustav, razvijena tehnološka znanja te je primjer u zaštiti ljudskih prava i multikultiralnosti. Uz bogatu vlastitu kulturnu baštinu. Tragom tih vrijednosti se kreirao i petodnevni ovogodišnji  program.

Ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Dubrovnik, Jelena Bogdanović istaknula je, osvrnuvši se na izložbu,  svevremenost Annine poruke, njene zrelosti i važnosti edukacije u suzbijanju diskriminacije u svakom pogledu. Tako je i suradnja s udrugom Bonsai jedan od višestrukih oblika otvaranja knjižnica građanima i zajedničkom sukreiranju društva utemeljenog na vrednovanju svih svojih članova.

Premda su elegične note violončela u izvedbi Ariana Ivičevića , baš kao i sudbina Anne Frank tužne, one su upravo sa te točke i moćne. Da nas svih zajedno podsjete na obavezu kako je prvenstveno važno biti čovjek koji poštuje sebe i drugoga. I svoju i tuđu kulturu. Čovjek koji se obogaćuje u različitostima.

Kroz izložbu su posjetitelje proveli dvoje  educiranih volontera-srednjoškolaca a izložba će biti dostupna građaninima do 30.11. Koncepcija i metodologija ove izložbe nisu klasično narativni. Dapače – vrlo su osobni i u tom pogledu i transformativni, bogati citatima Anne Frank i prikazani kroz osobni dodir svakog srednjoškolca – volontera. Vrijedno iskustvo, sigurni smo.
Treće uho ove godine  donosi Vam još i selekcije animiranih, dokumentarnih i fikcijskih filmova, radionicu sadnje tulipana, panel o seksualnom obrazovanju, koktele i zalogajčiće, legende i pub quiz, za svakoga ponešto.
 
Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije

Skrbeći o prirodi skrbimo o čovjeku

Skrbeći o prirodi skrbimo o čovjeku
Danas je u OŠ Ivana Gundulića obilježen Dan škole, a središnji događaj bila je svečana priredba kojoj su uz učen...
Skrbeći o prirodi skrbimo o čovjeku