Vijesti Kultura

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2018. U DUBROVAČKIM KNJIŽNICAMA

DAVOR NOVEVSKI Pisac iz konavoskog „Bronxa“ dubrovačkoj publici predstavio dvije knjige

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2018. U DUBROVAČKIM KNJIŽNICAMA

Mladi 29-godišnji autor Davor Novevski predstavio je u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige zbirku pripovijetki „Ravno do dna“ te roman „Teorija sjene“. Sve se to dogodilo se u novim prostorima lapadskog ogranka Dubrovačkih knjižnica u Atlant centru. Matija „Tija“ Nenadić kazala je okupljenima kako je autor zbirku najprije predstavio u Cavtatu najavivši promociju u gradu pri tome ne specificirajući mjesto održavanja. Kako je opisala Nenadić, sve ostalo je „autorsko-knjižničarski“ pothvat. „Zločin broj jedan“ je činjenica da je autor napisao dvije knjige, a “zločin broj dva“ je to što je knjižničarka autora uvjerila da promociju održi upravo u knjižnici. Upozorila je predstavljačica Novevskog kako bez obzira na opušteni ton predstavljanja treba imati biografiju pa ga je krenula ispitivati o činjenicama iz života.

Novevski je za sebe kazao kako živi na Zvekovici koju je slikovito opisao kao „konavoski Bronx“. Istaknuo je kako nije lokalpatriot, da Zvekovicom lutaju psi lutalice, da je to Zvekovica s naslikanim ustaškim znakom te da su putovi razrovani. Napomenuo je kako to nije nikakav „hiperealizam“, kako ne uljepšava stvari i pojave, nego čisto opisuje stvarnost, naravno uz dodatak fikcije. Nakon Ekonomske škole za koju ne zna zašto je uopće upisao, ali se ne kaje, upisao je preddiplomski studij „Mediji i kultura društva“, a nakon toga diplomski studij „Mediji“ – oba na Sveučilištu u Dubrovniku. Počeo je pisati recenzije, pisao je o knjigama, filmovima i serijama, ali i vlastite kolumne bacajući tako vlastite misli na papir. Priznao je da to radio radi dodatnih bodova na fakultetu, a nastavio je to raditi i nakon fakulteta pa je tako napisao i prvu pripovijetku koja je bilo na njegovom laptopu nekoliko mjeseci.

Mladić piše o ljudima sa samog društvenog dna, alkoholičarima, ovisnicima, kriminalcima i nogometnim huliganima, ali i jednom neobičnom policijskom inspektoru. Pri tome je naglasio kako se htio maknuti od tipičnih markantnih i ženama privlačnih policijskih inspektora iz romana, nego je htio stvoriti lik koji je čista suprotnost. Zbirka „Ravno do dna“ sadrži tri pripovijetke, prve dvije se bave kriminalno-zločinačkim miljeom, dok se treća tiče huligana. Za pisanje posljednje pripovijetke o huliganima inspirirala ga je knjiga te istoimeni film „Metastaze“. Osvrnuo se i na posvete koje su mu vrlo važne. Kazao je kako su ga prijatelji potaknuli na prvu objavu, a za roman „Teorija sjene“, koji je financiran putem „crowdfundinga“, zahvalio je svima koji su sudjelovali. Štoviše, imena svih onih koji su financijski potpomogli objavljivanju knjige napisana su na samoj poleđini. Tako ih je autor želio i fizički zabilježiti ili kako je sam rekao „ugraditi“ u knjigu.

Profesor Davor Deranja je na početku svog izlaganja rekao kako ne voli kriminalistički žanr, ali da je piščevu prvu knjigu ipak pročitao. Ono što ga je posebno privuklo i čime ga je autor „kupio“ kao sadašnjeg i budućeg čitatelja jest upliv teme ljubavi. Autorovo pisanje nazvao je „jezgrovitim, zanimljivim, životnim i svojstvenim“. Pohvalio je i temu homoseksualnosti kojom se Novevski bavi u pripovijetci o huliganima rekavši kako je u maloj sredini posebno hrabro pisati o toj temi na takav način. Pored ljubavi, zastupljena je i erotika.
Glazbeno je predstavljanje uveličao Rino Sinobad. bLu

Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije

Južina malo udarila u glavu 

Južina malo udarila u glavu 
Vožnja u krivom smjeru jedan je od ozbiljnijih prometnih prekršaja koji može opasno ugroziti sudionike u prometu...
Južina malo udarila u glavu