Vijesti Kultura

ATRIJ PALAČE SPONZA

KRUNA TROGODIŠNJEG KONZERVATORSKO-RESTAURATORSKOG RADA Otvorena izložba "Dubrovačka Republika na papiru i pergamentu"

ATRIJ PALAČE SPONZA
Izložba ”Povijest Dubrovačke Republike na papiru i pergamentu, konzervatorsko-restauratorski radovi na dokumentima i drugom arhivskom gradivu iz Državnog arhiva u Dubrovniku” otvorena je u atriju palače Sponza. Rezultat je to trogodišnje suradnje i trilateralnog ugovora između Hrvatskog restauratorskog zavoda, Društva prijatelja dubrovačke starine i Državnog arhiva u Dubrovniku što je dovelo do cjelovitog konzervatorsko-restauratorskog rada na čak 209 dokumenata i 11 kodeksa iz Arhiva. Ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše naglasila je važnost obilježavanja Europske godine kulturne baštine, ali i važnost baštine u svakodnevnom životu. Pohvalila je djelatnice Zavoda kao i autorice izložbe rekavši kako postav prikazuje sve izazove i probleme na koje nailaze restauratori i konzervatori dok rade na očuvanju baštine nazvavši Dubrovčane "izravnim korisnicima i istinskim baštinicima". Zahvalila je svim ustanovama koje su sudjelovale u organizaciji izložbe, ali i koje su pomogle u realizaciji radova.

Ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak napomenula je kako joj je cilj Arhiv otvoriti javnosti, dakle građanima i medijima dodavši pri tome kako Arhiv brine i čuva baštinu. Đuro Market u ime DPDS-a je pak naveo kako je Društvo uvijek bilo te će i u budućnosti biti ”pri ruci” odnosno na raspolaganju za ovakve i slične projekte koji se – prema njegovim riječima – svakako trebaju dalje nastaviti te predstaviti domćoj i stranoj javnosti. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je izložba otvorena u Sponzi jer je Društvo osnovano u kolovozu 1952. i to upravo u zgradi palače. Autorice izložbe su Gabrijela Savinović i Nataša Miloslavić koje su skupa sa Sanjom Verhatić bile voditeljice radova. Savinović je kazala kako je izložba znak zahvale institucijama koje su njoj i njezinim kolegicama dopustili da budu dio ove cijele priče, a riječi zahvale okupljenima kojih je zbilja bila mnogo izrazila je i Miloslavić.

Na kraju je dogradonačelnica Jelka Tepšić otvorila za nju ”neviđenu i zanimljivu” izložbu napomenuvši kako će ovaj tjedan Sponza izuzetno umjesto do 15, raditi do 19 sati kako bi što više domaćih i stranih posjetitelja moglo vidjeti izložbu koja ostaje otvorena do 20. studenog. bLu
Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije

Manifestacija za ljubitelje zrakoplovstva

Manifestacija za ljubitelje zrakoplovstva
Završila je i četvrta zrakoplovna manifestacija "AERONAUT 4" u sklopu kojeg su se održale razne aktivnosti za sv...
Manifestacija za ljubitelje zrakoplovstva

Sutra bez vode dio Ulice Iva Vojnovića

Sutra bez vode dio Ulice Iva Vojnovića
"Zbog radova na vodoopskrbnoj mreži 26. ožujka bez vode će biti stanovnici u Ulici Iva Vojnovića (od Janjinske u...
Sutra bez vode dio Ulice Iva Vojnovića