StoryEditorOCM
KulturaATRIJ PALAČE SPONZA

KRUNA TROGODIŠNJEG KONZERVATORSKO-RESTAURATORSKOG RADA Otvorena izložba "Dubrovačka Republika na papiru i pergamentu"

Piše PSD.
5. studenog 2018. - 21:46
Izložba ”Povijest Dubrovačke Republike na papiru i pergamentu, konzervatorsko-restauratorski radovi na dokumentima i drugom arhivskom gradivu iz Državnog arhiva u Dubrovniku” otvorena je u atriju palače Sponza. Rezultat je to trogodišnje suradnje i trilateralnog ugovora između Hrvatskog restauratorskog zavoda, Društva prijatelja dubrovačke starine i Državnog arhiva u Dubrovniku što je dovelo do cjelovitog konzervatorsko-restauratorskog rada na čak 209 dokumenata i 11 kodeksa iz Arhiva. Ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše naglasila je važnost obilježavanja Europske godine kulturne baštine, ali i važnost baštine u svakodnevnom životu. Pohvalila je djelatnice Zavoda kao i autorice izložbe rekavši kako postav prikazuje sve izazove i probleme na koje nailaze restauratori i konzervatori dok rade na očuvanju baštine nazvavši Dubrovčane "izravnim korisnicima i istinskim baštinicima". Zahvalila je svim ustanovama koje su sudjelovale u organizaciji izložbe, ali i koje su pomogle u realizaciji radova.

Ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak napomenula je kako joj je cilj Arhiv otvoriti javnosti, dakle građanima i medijima dodavši pri tome kako Arhiv brine i čuva baštinu. Đuro Market u ime DPDS-a je pak naveo kako je Društvo uvijek bilo te će i u budućnosti biti ”pri ruci” odnosno na raspolaganju za ovakve i slične projekte koji se – prema njegovim riječima – svakako trebaju dalje nastaviti te predstaviti domćoj i stranoj javnosti. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je izložba otvorena u Sponzi jer je Društvo osnovano u kolovozu 1952. i to upravo u zgradi palače. Autorice izložbe su Gabrijela Savinović i Nataša Miloslavić koje su skupa sa Sanjom Verhatić bile voditeljice radova. Savinović je kazala kako je izložba znak zahvale institucijama koje su njoj i njezinim kolegicama dopustili da budu dio ove cijele priče, a riječi zahvale okupljenima kojih je zbilja bila mnogo izrazila je i Miloslavić.

Na kraju je dogradonačelnica Jelka Tepšić otvorila za nju ”neviđenu i zanimljivu” izložbu napomenuvši kako će ovaj tjedan Sponza izuzetno umjesto do 15, raditi do 19 sati kako bi što više domaćih i stranih posjetitelja moglo vidjeti izložbu koja ostaje otvorena do 20. studenog. bLu
24. travanj 2024 23:32