StoryEditorOCM
KulturaU DVORANI PAPE IVANA PAVLA II

NOVE SPOZNAJE  Predavanje na temu Raspelo iz crkve Gospe od Šunja

Piše DV Foto: DV
30. listopada 2018. - 18:33
Predavanje na temu „Raspelo iz crkve Gospe od Šunja, konzervatorsko-restauratorski zahvat, osvrt na specifičnu tehnologiju i neke nove spoznaje o samoj skulpturi“ održat će se u subotu 3. studenog 2018 u dvorani pape Ivana Pavla II. u 19.00 sati. Predavanje će biti na njemačkom jeziku a održat će ga prof. Hans Dietmar Portsteffen iz Kolna.
 
Konzervatorsko-restauratorski radovi i istraživanja na Raspelu iz Gospe od Šunja izvedeni su u razdoblju između 2006. i 2014. godine na Međunarodnoj restauratorskoj radionici na otoku Lopudu. Istraživanje je otkrilo tehniku izrade Kristovog korpusa spajanjem štapića izrađenih od struka kukuruza što je karakteristično za meksičku umjetnost. Slične skulpture moguće je i danas pronaći u Meksiku čime se potvrđuje porijeklo lopudskog Krista, te nam govori o postojanju ekspedicija drevnih hrvatskih pomoraca i trgovaca u Meksiko i o ranoj kršćanskoj umjetnosti španjolskih kolonija na američkom kontinentu. Godine 2006. raspelo je zatečeno u jako lošem stanju. Krajem devedesetih godina 20. stoljeća kompletna površina skulpture bila je prebojana modernim premazom ispod kojeg se nalazio dobro očuvan izvorni polikromirani sloj datiran u 16. stoljeće. U predavanju će se pojasniti konstrukcija i metoda izrade, konzervatorsko-restauratorski zahvat i meksičko porijeklo skulpture.
 
Početak ove akademske godine na Odjelu za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku obilježit će niz gostujućih predavača iz inozemstva, a u sklopu njihovih gostovanja održat će se i po jedno izlaganje za širu dubrovačku javnost. Ovo predavanje o raspelu iz crkve Gospe od Šunja je u sklopu tih predavanja za javnost.
 
20. travanj 2024 06:30