StoryEditorOCM
KulturaU NEDJELJU JE SVJETSKI DAN AUDIOVIZUALNE BAŠTINE

Djeco, pogledajte "Družbu Pere Kvržice"!

26. listopada 2018. - 13:35
Kinematografi Dubrovnik će Svjetski dan audiovizualne baštine obilježiti u nedjelju 28. listopada besplatnom projekcijom dječjeg filmskog klasika "Družba Pere Kvržice". Projekcija je u u 17 sati i to je izvanrdna prigoda da roditelji povedu svoje mališane i zajedno pogledaju film.
 
Družba Pere Kvržice je hrvatski dječji filmski klasik koji uspijeva sve gledatelje vratiti u bezbrižno djetinjstvo. Podsjetimo na sadržaj filma u kojem grupa dječaka u selu obnavlja razrušeni stari mlin. No, kao i uvijek, postoje i oni kojima njihov plan nikako ne odgovara. Već godinama seoska vodenica nije u pogonu, a središnji je problem mnogih seljaka.
Oni za svoje potrebe moraju koristiti parni mlin što je u interesu vlasnika mlina. Seoski dječaci, na čelu s Perom, osnivaju Družbu i zadatak im je svoje slobodno vrijeme provesti obnavljajući vodenicu. Na tom putu očekuje ih niz pustolovina, pa čak i opasnost. Pero, Medo, Šilo i Milo Dijete četvorica su članova Družbe, ali i vrijedni dječaci. Ne boje se nikakvog fizičkog posla, a i znaju čuvati mnoge tajne. Njihova tajnovitost i pustolovni duh ovaj film će pretvoriti u niz uzbudljivih akcija. Dječji filmski klasik zabavan je i svevremen film o prijateljstvu i snazi zajedništva pa je podjednako zanimljiv i mlađim i starijim generacijama.

Inače, Svjetski dan audiovizualne baštine osmišljen je kao polazište za jačanje svijesti o važnosti očuvanja audiovizualne baštine kao zajedničkog naslijeđa svih ljudi koje pomaže očuvanju globalnog kulturnog identiteta.
24. travanj 2024 00:34