Vijesti Kultura

MATICA HRVATSKA - OGRANAK DUBROVNIK

Helena Brautović Dubrovčane uvela u dramski svijet Ernesta Katića

MATICA HRVATSKA - OGRANAK DUBROVNIK
Helena Brautović održala je u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku predavanje “Dramski svijet Ernesta Katića”. Predsjednica Ogranka Slavica Stojan pozdravila je okupljene, navela je nekoliko zanimljivih činjenica o samom Ernestu Katiću (1883. -1955.) dodavši i par riječi o samoj predavačici. Vidjevši okupljenu publiku, Brautović je priznala kako je sumnjala da će Saloča od zrcala biti puna.

Pravnik po zanimanju, Katić se književnošću počeo baviti još tijekom gimnazijskih dana. Nadimak mu je bio "Nesti", a bio je suorganizator XI. međunarodnog kongresa PEN-a u Dubrovniku, a 4 godine ranije, 1929. ugostio je velikog irskog dramatičara i pisca  Georgea Bernarda Shawa koji je tada stigao u Dubrovnik. Katić je bio i predsjednik dubrovačkog ogranka Matice hrvatske, objavljivao je pod pseudonimom "Lukša s Orsana", napisao je 11 drama, a njegov dramski opus djelomično je objavljen. Nekoliko njegovih djela inscenirano je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a nekoliko u Kazalištu Marina Držića. Brautović je povukla poveznicu između Katića i Iva Vojnovića. Govorilo se kako je Katić "slabiji Vojnović".

Katićeva dramska djela obuhvaćaju razdoblje Dubrovačke Republike, pa i vrijeme poslije samog  pada Republike, ali se ovaj dubrovački dramatičar bavio i suvremenim Dubrovnikom te životom dubrovačkih pomoraca. Vojnović je Dubrovnik prikazivao kroz nostalgiju za 'starim Dubrovnikom', za njega je prošlost vrijedna samo zato što je prošla. Katiću je u središtu Dubrovnik, ali Katićeva vizija prošlosti jest djelovanje dok je Vojnovićeva vizija obiluje aristokratskom idilom te nema ni traga djelovanju. Brautović je na kraju zaključila kako Katićeva djela nitko nije književno-kritički analizirao te kako sva njegova djela još nisu publicirana pa je izrazila nadu kako će se to u skorije vrije promijeniti. bLu
Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije

Šetnja kroz šest stoljeća Orlanda

Šetnja kroz šest stoljeća Orlanda
Predavanje povjesničara umjetnosti Ivana Viđena „Crtice iz povijesti dubrovačkoga Orlanda“ koje će se održati u ...
Šetnja kroz šest stoljeća Orlanda

FOTO Veselje uz izložbu i poeziju

FOTO Veselje uz izložbu i poeziju
Povodom Međunarodnog dana starijih osoba u Domu za starije osobe Dubrovnik svečano je otvorena izložba likovnih ...
FOTO Veselje uz izložbu i poeziju

Zapadni dio Čilipa sutra bez vode

Zapadni dio Čilipa sutra bez vode
"Zbog radova na vodoopskrboj mreži, sutra, 17. listopada 2019. g., bez opskrbe vodom od 10h do 13h bit će zapadn...
Zapadni dio Čilipa sutra bez vode