StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKI SIMFONIJSKI ORKESTAR

JESENJI GLAZBENI MOSKAR Od gypsy jazza, Chopina, prve izvedbe djela Đela Jusića do Mije Negovetić i Frana Živkovića

Piše PSD.
24. rujna 2018. - 17:40
Jesenji glazbeni moskar ciklus je Dubrovačkog simfonijskog koncerta koji se odvija krajem rujna i početkom listopada te obuhvaća šest koncerata različitih glazbenih stilova. Ovogodišnje izdanje ciklusa koji postoji sada već četvrtu godinu, započet će koncertom gypsy jazz i latino glazbe. Dubrovački simfonijski orkestar će 27. rujna ispred crkve sv. Vlaha s početkom u 19 sati, zajedno s Gadjo Manouche sastavom izvoditi svevremensku glazbu Djanga Reinhardta i njegove Billets Doux, Minor Swing i Vendredi 13, ali i Le Poinçonneur des Lilas Sergea Gainsbourga i Sweet Georgia Brown Bena Berniea. Ovaj koncert održava se u sklopu Svjetskog dana turizma, a organiziran je u suradnji s Turističkom zajednicom grada Dubrovnika. Orkestrom će ravnati američki dirigent Marc Tardue, a program će obogatiti nagrađivana dubrovačka jazz pjevačica Maja Grgić. Maja je dobitnica nagrade "Status" kao najbolji mladi vokalni instrumentalist te nagrade "Porin" za najbolju jazz skladbu. Njen nosač zvuka je također nominiran za najbolji jazz album godine. Nastupa u Norveškoj, Kini, Karibima, Engleskoj, Njemačkoj s brojnim glazbenicima, big bandovima te simfonijskim orkestrima.

Dan poslije, u atriju Kneževa dvora, dubrovačka pijanistica armenskog porijekla, Naira Asatrian, izvodit će glazbu Frederica Chopina i Ludwiga van Beethovena, a prihod od svih ulaznica namijenjen je Odjelu intenzivne njege Opće bolnice Dubrovnik.
Posljednjih nekoliko godina Dubrovački simfonijski orkestar i pijanistica Naira Asatrian organizirali su više koncerata ovakvog karaktera. Tako je prije tri godine održan koncert Naira za distrofičare, zatim je jedan koncert bio namijenjen kupnji fibroscan aparata za Opću bolnicu Dubrovnik, a lanjske, kao i ove godine prihod ide spomenutom odjelu dubrovačke bolnice. Početak koncerta je u 21 sat.

U utorak, 2. listopada građani će imati priliku uživati u prvoj izvedbi Koncerta za violončelo i orkestar Đela Jusića. Koncert je napisan upravo za vođu violončela Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Mihaelu Čuljak. Ova mlada glazbenica sada je već dvije godine vođa cella u orkestru, a prije toga uz niz nagrada i priznanja, radila je u SAD-u kao asistentica na Sveučilištu u Michiganu, nakon završenog doktorata gdje se našla u 1% najboljih studenata. Orkestrom će ravnati Marc Tardue, a na programu su i djela Haydna i Griega.

Na veselje mlade publike, u Dubrovnik stižu dvije tinejdžerske zvijezde: pjevačica Mia Negovetić i gitarist Frano Živković. Nastupit će u Kneževom dvoru s DSO-om u petak, 5. listopada pod vodstvom Olje Dešića, a pripremaju zanimljiv i bogat program pod nazivom Koncert na kvadrat!

U nastavku Jesenjeg glazbenog moskara nastupit će i miljenik dubrovačke publike, violinist Dmitry Sinkovsky, a u gradu će gostovati i karizmatični južnokorejski dirigent TaeJung Lee kada ćemo slušati djela Brahmsa i Beethovena.

Čitav program nalazi se na web stranici Dubrovačkog simfonijskog orkestra www.dso.hr.
Ulaznice za koncerte dostupne su u uredu Orkestra od 9-14.30 sati, u Luži, u agenciji Perla Adriatica na Pločama, u gift shopu Dubravka na Pilama i jedan sat prije početka koncerta na mjestu održavanja. Ulaznice po povlaštenim cijenama za građane dostupne su isključivo na blagajni Orkestra. Telefon za dodatne informacije je 417 110.
25. travanj 2024 13:42