StoryEditorOCM
DubrovnikMONIKA LESKOVAR I DSO

Nagrađeni dugim pljeskom 

Piše DV
15. rujna 2018. - 18:36
Proslavljena hrvatska violončelistica Monika Leskovar sinoć je nastupila s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom u atriju Kneževa dvora. Koncertom je ravnao maestro Tomislav Fačini, a mnogobrojna publika Kneževa dvora imala je priliku uživati u djelima Luke Sokočevića, Josepha Haydna i Carla Philippa Emanuela Bacha. Ovaj koncert dio je ciklusa Stradun Classic.
Solisticu je publika tako čula u Bachovom Koncertu za violončelo, gudače i čembalo u a molu. Inače, čelistica Monika Leskovar 1995. postala je najmlađa pobjednica Međunarodnog natjecanja Čajkovski u Japanu. Ostvarila je uspješne suradnje s brojnim istaknutim glazbenicima (Valerij Gergijev, Itamar Golan, Tabe Zimmermann, Nikolai Znaider, Thomas Hengelbrock, Boris Berezovski, Krzysztof Penderecki, Sofia Gubaidulina, Jurij Bašmet, Julian Rachlin, Stefan Milenković, Mischa Maisky…) te s komornim ansamblima i orkestrima u Hrvatskoj i inozemstvu. U sezoni 2010./2011. djelovala je kao prva violončelistica Münchenske filharmonije, a od 2012. godine profesorica je na Konzervatoriju Talijanske Švicarske u Luganu, a od 2017. docentica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
U ostatku koncerta orkestar je izveo Sorkočevićevu Simfoniju br. 1 te Haydnovu Simfoniju br. 6 u D  duru „Jutro“. Publika je najprije sjajnu solisticu, a potom i orkestar i maestra Fačinija nagradila dugim pljeskom i zauzvrat dobila glazbene dodatke. 
19. travanj 2024 22:06