StoryEditorOCM
KulturaTO SU MU NAJVEĆE PREDNOSTI

NE POZNA 'SPECIFIČNOST TEATRA', PREMLAD JE  I POLITIČKI NEOPTEREĆEN Paolo Tišljarić novi je ravnatelj Kazališta Marina Držića

Piše DV
10. rujna 2018. - 21:20
Uz 5 suzdržanih glasova Paolo Tišljarić imenovan je novim ravnateljem Kazališta Marina Držića.

"Za novce koje dajemo Kazalištu, nismo dobivali ono što smo trebali. Pa kad jedan mladi čovjek stvori jednu viziju, s vrhunskim suradnjama, napiše dobar i koncizan program, tako da se vidi iskustvo u stvaranju programa, ne bi bio presedan. Presedan je da Kazališno vijeće nije uopće zauzelo stav!", rekao je Marko Potrebica (HDZ) na temu izbora ravnatelja / ice Kazališta Marina Držića. "Ovu ćemo trakavicu danas završiti, mladom kolegi Paolu Tišljariću dati povjerenje, i da do studenoga sve funkcionira", dodao je Potrebica. Odluka je na vama, poručio je vijećnicima nakon odluke Odbora za izbor i imenovanja i dvaju sastanaka odrađenih u posljednjih par dana.

Tatjana Šimac Bonačić dodala je kako iz ponavljanja natječaja nitko ne dobiva, ali ni čekanje ne valja nikome. "Kazališno vijeće poslalo je jednu lošu poruku mladima jer je poručilo da 'mladi ne mogu ponuditi autoritet nužan za rješavanje svih zadataka KMD-a'".

"Mi nećemo podržati Tišljarića iz formalnih razloga. Nije istina da Vijeće KMD-a nije zauzelo stav, jesu - imaju stav da kandidati ne zadovoljavaju.", rekla je Dolores Lujić (MOST).

"Kandidati po mišljenju Vijeća ne zadovoljavaju, ali mi moramo izabrati jer tako se neće nikad izabrati ravnatelj. Sjetite se Linđa i drugih institucija. Ne bismo se u ovo upustili da prethodno nismo poslušali pravni savjet. Vi samo procijenite hoćete li podržati ili ne", uzvratio je Potrebica. 

Dodao je kako su navodi Kazališnog vijeća da 'ne pozna specifičnost dubrovačkog kazališta i da je premlad' smiješni, dok je Emilio Puljizević (HDZ) zaključio kako ponekad upravo treba dovesti nekoga tko ne pozna tu čuvenu 'klimu u teatru' jer će jedino tako uvesti reda. 

"Svi znamo da naše kazalište ima problema, nije to od jučer. Možda će ih on, politički i bilo kako drugačije neopterećen, lakše riješiti." - zaključio je gradonačelnik, a Ivan Jelčić (DDS) zaključio je kako je to strašna diskriminacija, zbog čega bi nas netko mogao i tužiti. 

Nije ova točka mogla proći bez komentara Željka Raguža. "Možda je bolje da nije iz Grada. Godišnje se proda 50 tisuća karata u KMD-u. Zamislite firmu koja proda samo 0,5 posto proizvoda. Prvi put smo imali na Igrama da nijedan dubrovački glumac nije ni epizodnu ulogu igrao. Ili ti glumci stvarno nemaju pojma, ili mi bacamo 10 milijuna kuna. Upute ravnatelju su da ove stvari izvedu na čistac, situacija je ovdje zapuštena k'o hrvatska poljoprivreda", rekao je Raguž.

"U situaciji smo da u 11. mjesecu moramo imati ravnatelja, inače smo neozbiljni. Ovo je sve neozbiljno i od jednog i od drugog vijeća, diskvalificirali su ljude bez nekog jasnog razloga, a to se dogodi kad se provode natječaji kako se to u nas radi, kad vijeća ne napišu projektni zadatak - ne daju okvire, pa kad ti nešto napišeš, oni ti iskrižaju. Podržat ću ga, iako je rizik, možda ćemo falit, tko zna?! I dobro je što je Kazališno vijeće predvidjelo da bi ovaj mladi čovjek kazalište mogao razbucat, jer to se moralo dogoditi na svim razinama još u moje doba. Zamjeram jedino jer ne predviđa gostovanja, to se mora ponovno početi događati", zaključuje Bogdanović.

 
16. travanj 2024 20:23